Escoles i instituts de Calella preparats pel retorn dels alumnes a les aules

centres_escolars

Tots els centres educatius calellencs ultimen els detalls de la tornada a l’escola més atípica dels darrers anys amb un curs marcat per la Covid-19. Un curs que es regirà per tres principis bàsics: distància, mascareta i higiene. És en el que coincideixen les direccions de totes les escoles i instituts de Calella que han explicat a Ràdio Calella TV com preparen l’obertura dels centres seguint les indicacions d’Educació quant a les entrades i sortides, límits d’alumnes per aula i mesures higienicosanitàries. En general, totes han aplicat un protocol molt similar. L’objectiu principal d’enguany és garantir la formació dels alumnes presencial en un context de pandèmia.

Fa mig any que les escoles van tancar i van haver de reinventar-se per ajustar tot el temari en classes virtuals. Ara sis mesos més tard es preparen per tornar a rebre alumnes. El juny ja va ser una prova de foc amb una assistència molt baixa, ara però ho entomen amb il·lusió i recalquen que les escoles seran un lloc segur. Marisa Romera és la directora de l’Escola Pia.

Tenim moltes ganes d’obrir i és molt necessari obrir. Els nens i nenes necessiten tornar a l’escola i les famílies necessiten una rutina i per això és molt important poder obrir l’escola amb normalitat.

Isabel Martínez és la directora de l’escola Freta.

Tenim moltes ganes de començar i estem preparant amb totes les mesures un curs segur. El que més ens preocupa és que l’escola sigui un lloc segur. Farem entrades a diferents hores, diferents espais, gel per a tot arreu, mesurar temperatura, fer grups estables, portar sempre la mascareta… Totes aquestes mesures les estem preparant perquè volem que l’escola sigui un lloc segur.

Les fórmules per evitar les aglomeracions o reduir les ràtios són diverses, però la majoria de centres coincideixen a l’hora d’esglaonar les entrades i sortides i habilitar més punts d’accés als centres. Escoles com la Minerva, l’Escola Pia o el Freta han habilitat fins a 4 entrades diferents. La Cap d’Estudis de la Minerva assegurat que han tingut molta sort perquè tenen suficients accessos per no barrejar grups.

Tenim la gran sort que disposem de 4 portes d’accés per tant cada cicle podrà entrar per una porta.

La majoria de les escoles calellenques també han hagut de rebaixar les ràtios, ja que superaven les recomanades per Educació de 20 alumnes per classe. Al Bisbe s’ha augmentat una línia a tots els cursos. La seva directora Eva Sánchez lamenta que tot i desdoblar aules, des del Departament tan sols se’ls hi ha proporcionat un professor de reforç.

Hem fet un grup més a cada nivell, de primer a quart tenim ara 4 grups, que això ens permet tenir menys alumnes per aula i tenir les taules separades i poder mantenir les distàncies. Tot i que hem augmentat en línies, des del Departament tan sols ens han donat una professora de reforç. Hem de redistribuir-nos amb el professorat que tenim sempre.

A tots els centres s’ha establert un protocol que busca evitar la coincidència de grups per controlar la traçabilitat en cas de contagi. En aquest sentit, han augmentat els torns de pati i l’han sectoritzat amb tanques per no barrejar grups de convivència. Marisa Romera, directora de l’Escola Pia.

Al pati, hi haurà torns i el sectoritzarem amb unes tanques que ens ha cedit l’ajuntament que permetrà als alumnes jugar amb els seus companys de classe i que no hi hagi interferències entre grups.

Al Bisbe també han modificat horaris d’esbarjo per minimitzar els desplaçaments d’alumnes pel centre.

Hem modificat el marc horari del centre, perquè fèiem dos esbarjos i ara per poder minimitzar el desplaçament dins del centre, només farem un de mitja hora i els més grans de 40 minuts. Hem anat fent tot el que ens han demanat des del departament adaptat a les nostres instal·lacions.

Totes aquestes mesures estan recollides en els Plans d’Obertura que cada escola ha elaborat amb el vistiplau d’Educació. No obstant això, la majoria comparteixen una sensació d’incertesa, ja que depenent de l’evolució del virus tot pugui tornar a canviar. La directora del Bisbe avisa que a mig curs o inclús abans, tot pot tornar a modificar-se.

Serem una escola segura perquè estem aplicant tota la normativa del Departament. Però estem pendents de què passarà a partir del dia 14 i de com evolucionarà la pandèmia. Depèn de com tot vagi potser tot canvia, les ràtios per aula, si cal estar tota l’estona amb la mascareta, si podem fer més activitats en grup, quants alumnes vindran, si tindrem problema de contagis… fins que no ens trobem amb aquests escenaris no sabrem si els protocols són els correctes o cal modificar-los.

Per la seva banda la directora del Freta Calella, assegura també que serà un curs d’adaptació constant i que cal posar en relleu tot l’esforç que farà el professorat i direccions dels centres per blindar les escoles del virus.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat