Foment de l’Havanera de Calella tindrà un arxiu de cultura popular a la seva nova seu

Un any i mig després de la seva creació, l’associació Foment de l’Havanera de Calella es disposa a obrir nova seu social on també hi començarà a crear un arxiu de cultura popular vinculada a les havaneres i la cançó de taverna. Serà el segon que hi ha a Catalunya i neix amb pretensions modestes però amb la il·lusió de convertir-se en referent de la producció i l’activitat que s’ha generat aquí al territori. S’hi conservarà tot tipus de material sonor i gràfic, documentació amb valor històric, que es podrà consultar sempre que es demani prèviament. La inauguració al local que hi ha als baixos del número 73 del carrer Jovara es farà divendres 28 d’abril i s’aprofitarà per donar a conèixer la programació de la segona Temporada d’Havaneres de Calella.

L’arxiu de cultura popular, havaneres i cant de taverna és el projecte que entoma l’associació Foment de l’Havanera de Calella ara que ha trobat local per traslladar-hi la seu, en uns baixos del carrer Jovara. S’hi catalogarà tot el material sonor i gràfic, propi o donat, que han acumulat els membres de l’entitat. L’objectiu és que es converteixi en un centre de referència de la producció i l’activitat que hi ha hagut al territori, i que pugui ser consultat, tal com ha explicat Lluís Sarriera, president de Foment de l’Havanera de Calella.

Ara tenim infinitat de cds d’havaneres, vinils, llibres, partitures originals i còpies… Tenim aquest llegat i, ara que disposem de local, podem començar a treballar per assentar les bases d’aquest arxiu (…) A territori maresmenc hi ha molts compositors d’havaneres, com per exemple Nicolau Guanyabens, qui va escriure el valset mariner “Quan jo tenia quatre anys”. M’agradaria que es pogués guardar en un arxiu-museu d’aquí, obert a tot el país.

Un de Calella seria el segon equipament d’aquestes característiques que hi ha a Catalunya. A Palafrugell, hi ha el centre de documentació de la Fundació Ernest Morató, que treballa per la investigació, conservació, difusió i promoció del gènere de l’havanera.

La iniciativa prendrà forma a la nova seu de l’associació. L’arxiu no estarà obert al públic de peu de carrer però sí es podrà demanar visita i consultar-ne el fons de manera presencial.

Estarà obert sempre que es demani visita. Molta gent i companys d’havaneres, compositors, ja ens han trucat interessant-se per veure quin material tenim, tot i que també està disponible per a consulta a la nostra pàgina web.

Foment de l’Havanera de Calella inaugurarà la seu el divendres 28 d’abril, a les 20h. L’acte servirà també per donar detalls de la segona Temporada d’Havaneres que tindrà lloc entre els mesos de maig i octubre, amb cites per les festes majors de juny i setembre i la Tavernhava en ple estiu.

La primera serà un cinefòrum sobre la pel·lícula I Deu va crear la dona, protagonitzada per Brigitte Bardot i que compta amb les intervencions de músics cubans com Patato Valdés.

Per què fem el cinefòrum d’aquesta pel·lícula? Doncs perquè entronca amb el llibre “La música cubana en el cine americano y europeo” d’Arsenio Rodríguez Quintana, que l’autor presentarà a Can Salom, per fer també una xerrada col·loqui amb el públic. A més, veurem la pel·lícula on Brigitte Bardot balla mambo, chachacha i rumba amb músics cubans com Patato Valdés.

El cinefòrum sobre I Deu va crear a la dona tindrà lloc el 5 de maig a Can Salom (18.30h), donant el tret de sortida a la programació de la segona edició de la Temporada d’Havaneres.

Aquest dissabte 22 d’abril, el programa A ritme de 2 x 4 de Ràdio Calella TV entrevistaran a l’autor del llibre, Arsenio Rodríguez Quintana.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *