Gestaigua contra l’abocament de burilles i altres residus als embornals viaris

“Aquí comença el mar. No llencis res!” és la campanya que ha posat en marxa Gestaigua per conscienciar la població sobre l’impacte mediambiental que té l’acte reflex de molts persones fumadores que tiren la burilla de les cigarretes als embornals viaris. La xarxa de pluvials les acaba abocant al mar i això contribueix a la seva contaminació. Per lluitar contra això, l’empresa participada per l’Ajuntament de Calella ha començat la instal·lació d’una cinquantena de rajoles en què s’adverteix de les conseqüències de llençar-hi residus. La iniciativa va ser tractada a la Taula d’Emergència Climàtica.

Les primeres rajoles de la campanya s’han col·locat a l’entorn de la Plaça de l’Església, i s’aniran distribuint per tot el casc urbà, en una actuació que corre a càrrec de Gestaigua i compta amb un pressupost aproximat de 2.500 euros.

El conseller delegat de Gestaigua i tinent d’Alcaldia de Serveis de ciutat, Albert Torrent, ha posat de relleu la importància que la ciutadania prengui consciència d’on va a parar tot el que s’aboca als embornals. En el cas de les burilles de les cigarretes, recorda que les papereres tenen un sistema per recollir-les de forma segura.

Principalment, s’hi aboquen burilles, però també tovalloletes i altra infinitat de coses (…) La gent que fuma ha de saber que les papereres tenen un sistema per apagar les burilles i després llençar-les dins. El que segur que no han de fer és tirar-les al terra o als escocells.

Calella se suma així a d’altres ciutats catalanes que han dut a terme iniciatives similars contra la contaminació mediambiental. Segons ha explicat Torrent, es va tractar a la Taula d’Emergència Climàtica i va en la línia de l’estratègia de Responsabilitat Social Corporativa de Gestaigua, ja mostrada anteriorment.

Gestaigua és una empresa compromesa mediambientalment que, fa uns anys, ja va dur a terme una prova pilot per comprovar la quantitat de brossa que anava a parar al mar. Es van col·locar unes reixes a les canonades de pluvials que condueixen l’aigua a mar i es va recollir una gran quantitat de porqueria. Això ens va portar a desenvolupar la campanya “Aquí comença el mar” per evitar l’abocament de brossa en el punt d’inici.

Calella té 11 km de xarxa d’aigües pluvials i 45 de residuals. En alguns carrers existeix una xarxa unitària, és a dir, ambdues aigües transcorren pels mateixos conductes i van a parar a la depuradora, on es tracten aquests cabals per ser retornats al mar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *