Gestaigua rectifica i no recorrerà el topall del preu del gas

La pressió de Calella en Comú i d’Esquerra ha donat fruïts i Gestaigua, l’empresa mixta que gestiona el servei municipal d’aigua, no recorrerà el decret estatal que regula les tarifes del sector energètic. En concret, el preu del gas. El Govern del PSOE i Unidas Podemos va acordar un topall que amortiguï l’impacte en les economies domèstiques d’una evolució a l’alça de preus com a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Els consellers delegats de Gestaigua – tant de la part pública com de la privada, Sorea – van signar el recurs però dijous passat, en la convocatòria extraordinària del Consell d’Administració, no van posar pals a les rodes per a la seva retirada, que va proposperar per una àmplia majoria.

El portaveu de Calella en Comú, Sebastián Tejada, ha donat a conèixer públicament l’acord del Consell d’Administració de Gestaigua, fent notar que la decisió dels consellers delegats anava en contra dels interessos generals de la ciutadania.

Hem pressionat tot el que hem pogut perquè es retirés el recurs i finalment, com no podia ser d’altra manera, es va produir en el Consell d’Administració de Gestaigua extraordinari de dijous passat. A més, era un plantejament polític absurd perquè tots els partits que hi tenen representació van votara favor del decret contra el qual anava el recurs que suposadament volia presentar l’empresa de l’aigua. Ho hem pogut avortar i ens en felicitem.

Tejada ha denunciat que els interessos de les privades s’acabin imposant en la presa de decisions que fan les empreses mixtes de gestió de serveis bàsics, tot i que les administracions en tinguin la majoria, com és el cas de Gestaigua. L’Ajuntament de Calella n’és l’accionista principal, amb el 51% de la representació en l’òrgan; i Sorea – empresa vinculada a Agbar – n’ostenta el 49%.

En aquest sentit, Calella en Comú defensa un model de gestió 100% pública d’àmbit supramunicipal, com Tejada considera seria òptim.

Som partidaris d’una gestió 100% pública de l’aigua. El volum del subministrament d’aigua a Calella i pensem que hem d’anar a una empresa més gran, d’àmbit comarcal, que podria tenir una capacitat de gestió molt alta. Al Maresme hi ha 500.000 habitants i si aconseguíssim tenir una empresa de subministrament d’aigua en alta, baixa i de sanejament, seria equiparable a Aigües de Màlaga o de Múrcia, una de les més potents de l’Estat en gestió d’aigua.

Ara mateix, el Consell Comarcal del Maresme presta el servei d’abastament d’aigua en alta als municipis de l’Alt Maresme: Calella i altres nou poblacions entre Arenys de Mar i Palafolls. El grup d’En Comú Guanyem, del qual Sebastián Tejada també n’és el portaveu comarcal, s’ha oposat a l’increment del preu del subministrament de cara al 2023, a l’entorn del 13%. Alerta que suposarà una despesa extraordinària d’aproximadament 220.000 euros en el cas de Calella, i que si no s’hi posa remei s’acabarà repercutint en el rebut domèstic.

Demanem al Consell Comarcal del Maresme, i intentarem negociar-ho en la reunió de dijous, que s’hi s’ha d’aplicar un increment de tarifes es prengui una mesura excepcional per tal de transferir partides als municipis per evitar que la pujada de preus arribi amb tota la seva cruesa a la ciutadania.

En Comú Guanyem va votar en contra de l’increment tarifari del servei d’abastament d’aigua potable en alta als municipis de l’Alt Maresme, al costat de la CUP. Informa que va comptar amb el beneplàcit d’Esquerra, Junts per Catalunya, el PSC – tot i que dos dels seus consellers van desmarcar-se’n votant abstenció – i de Cs. Els comuns anuncien que si no hi ha rectificació, presentaran recurs contra la revisió de preus i contra l’Agència Catalana de l’Aigua en el cas que ho val·lidi.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *