Herbes de prop de casa per fer ratafia

EDITATS_RATAFIA web ok_14062022

Vols saber com elaborar ratafia casolana? Òmnium Alt Maresme ha organitzat una sortida de recol·lecció de les plantes que hi ha a tocar de Calella i es poden utilitzar per fer aquest licor digestiu tan propi de Catalunya. Serà aquest dissabte 18 de juny amb la col·laboració de Calella Marxa, que ha definit un recorregut de 10 quilòmetres apte per a tothom. La participació està limitada i les inscripcions gratuïtes s’han de fer a través del portal omnium.cat.

La festivitat de Sant Joan marca el punt de màxima floració i vigor de les herbes que s’utilitzen per elaborar la ratafia i és un moment òptim per fer-ne la recol·lecció. Això és el que proposa Òmnium Cultural Alt Maresme amb la ruta que ha organitzat per descobrir les plantes que tenim a l’entorn natural de Calella i ens servir per fer-ne de casolana. Serà aquest dissabte 18 de juny, amb sortida ben d’hora al matí per esquivar al màxim la calor i des de la Plaça de l’Ajuntament.

Calella Marxa ha col·laborat en la definició del recorregut, que serà d’uns 10 quilòmetres. Una persona experta donarà les indicacions als participants sobre les herbes més idònies per a l’elaboració del digestiu. Ho ha comentat Alfred Larroya, d’Òmnium Cultural Alt Maresme.

Tirarem muntanya amunt, passarem per diferents corriols i farem l’explicació de les herbes que es poden agafar per elaborar ratafies, i acabarem al local de Calella Marxa on farem una degustació de digestius de diferents anyades.

La participació a la ruta de la ratafia és gratuïta però limitada. Per això, cal inscriure’s prèviament al portal omnium.cat.

Per a l’elaboració de la ratafia casolana se segueix un cerimonial que arrenca amb la recol·lecta de les herbes que s’utilitzaran. Cadascú té el seu secret, i l’atzar també n’és un component important. En una garrafa buida es posen les herbes (de vegades més de 50 varietat), les espècies i les nous verdes i s’hi afegeix l’aiguardent perquè macerin, per després afegir-hi el sucre. Un cop filtrat, la garrafa es posa 40 dies a sol i serena. Hi ha molta tradició d’elaborar ratafia a la Catalunya Vella, sobretot a la Selva, a la Garrotxa i al Pallars.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *