La Biblioteca explica qui fou Tomàs Gener, un calellenc emprenedor del segle XIX

La Biblioteca de Calella ha presentat un nou article de divulgació de la Col·lecció Local fruit del treball d’investigació del personal de l’entitat. En aquesta ocasió es tracta d’un esbós biogràfic de Tomàs Gener encapçalat per un carta escrita a Nova York l’any 1824.

Tomàs Gener i Bohigas va ser un calellenc dels que avui anomenaríem emprenedor i la seva carta explica moltes qüestions històriques, polítiques i socials del moment. Escoltem a la directora de la Biblioteca de Can Salvador de la Plaça, Dolors LLavall: “Vam trobar per casualitat aquesta carta i vam començar una investigació que va ser molt interessant i increïble perquè a partir d’aquesta carta del calellenc Tomàs Gener, que escriu des de Nova York, hem trobat informació de la seva vida, increïble i molt atzarosa“.

1_Tomas_GenerVa anar a fer les Amèriques de ben jove i va ser Diputat de la Cuba colonial. La seva vida transcorre durant els anys de la invasió napoleònica, la Constitució de 1812 i la restauració borbònica absolutista. Això el va obligar a exiliar-se als Estats Units i des de Washington, Filadèlfia i la Nova York de principis del segle XIX, va escriure a la seva família. Aquestes cartes, personals i alhora àmpliament descriptives, són una crònica excel·lent de l’època i del naixement de ciutats importants americanes.

Dolors Llavall ha comentat els episodis més remarcables de la vida de Tomàs Gener, que va morir als 48 anys d’edat. “Ell va haver de fugir a Nova York tot i que era Diputat per Cuba, perquè va votar al Congrés, junt amb altres diputats, la destitució per incapacitat del monarca espanyol. I quan va ser restituït l’absolutisme , tots els que havien votat en contra del Rei Ferran VII van ser perseguits. Llavors Tomàs Gener, que en aquella època es trobava a Cadis, va aconseguir fugir i embarcar-se cap a Nova York. I no va ser fins que hi va haver l’amnistia per la Reina Regent que no va poder tornar a Cuba“.

La directora de Can Salvador de la Plaça ha explicat que aquest calellenc va tenir temps de realitzar diverses obres importants i pioneres per a la història del món modern. “Va ser qui va crear la primera escola pública a Matanzas, el poble on tenia el negoci. També va ser qui va crear la primera biblioteca pública de Matanzas l’any 1835. O sigui que era un home avançat al temps”.

la Biblioteca de Calella vol agrair la generositat d’un familiar que ha permès tenir accés al contingut d’aquesta carta. La podreu veure publicada al blog de la Biblioteca

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *