La biblioteca fa un estudi sobre l’origen dels gegants

BiblioCalella_Patufet-Gegants-FestaMajor-1914

La Biblioteca de Can Salvador i la Plaça ha publicat un estudi sobre l’origen de les cercaviles geganteres a Calella. El nostre municipi no va tenir gegants propis fins a l’any 1935, però molt abans ja es feien cercaviles per Festa Major.

L’estudi fet per la bibliotecària Mabi Salinas ens remunta a la Festa Major del 1912 quan els municipis no tenien gegants i es llogaven a una famosa fàbrica de joguines.

Ens van arribar unes fotografies molt antigues on apareixien unes gegants per Festa Major del 1912. Ens va sorprendre molt perquè aquí Calella no van arribar fins al 35 els gegants. Llavors vam començar una cerca sobre els gegants i vam descobrir que eren de lloguer. Aquests dos gegants anaven per totes les poblacions, llogats per la botiga de joguines El Ingenio.

Segons Salinas, fent la recerca de l’origen dels gegants van trobar un article de la historiadora Marta Ibañez sobre els gegants de Sabadell. A l’Arxiu Municipal de Sabadell s’havien conservat els expedients de les festes majors on es consignaven les despeses derivades de la celebració i on figurava El Ingenio com a proveïdor de les figures. Aquestes dues figures anomenades Sebastià i Bàrbara, es van estrenar l’any 1910 i va començar el seu periple per poblacions com Sabadell, Molins de Rei, Calella, i Gavà.

Ara, aquests dos gegants, que venien per Festa Major a Calella, estan a Súria i es poden veure per corpus exposats.

L’estudi es pot consultar al blog de la Biblioteca a l’apartat de col·lecció local.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat