La biblioteca publica un article on repassa la història de l’edifici de Can Saleta

Font: Biblioteca Municipal Can Salvador de la Plaça

El personal de la biblioteca ha donat a conèixer els resultats del treball d’investigació que ha fet sobre l’edifici conegut com Can Saleta o l’Hostal Vell. L’ha publicat al seu bloc, on recupera els estudis de l’historiador local Jesús Rodríguez sobre la nissaga dels Saleta i l’empremta que han deixat a la ciutat.

L’article de divulgació exposa que les primeres referències sobre l’edifici apareixen als privilegis de 1338 i que la família dels Saleta, provinent de la Selva, es va establir a Calella amb el naixement de Valeri Saleta, que va ser governador de Cabrera i mestre de camp de les tropes que lluitaven contra els francesos a la Guerra de Successió.

Durant el segle XVIII, Can Saleta va fer funcions d’hostal, d’aquí que se’l comenci a conèixer com a Hostal Vell. L’any 1807 va acollir les dependències municipals de l’Ajuntament, que no tenia edifici propi i fins llavors utilitzava la capella de Sant Elm.

Es desconeix la data en què la casa pairal dels Saleta va canviar de propietaris i va convertir-se en la casa d’estiueig de la família Cabanyes, dedicada al tèxtil i que residia a Barcelona. Als anys 60 van decidir construir un hotel annex a la casa, amb capacitat per a 96 places i amb piscina. Amb el pas del temps, i sota noves direccions, va passar a anomenar-se Hotel Vell Parc. Tancaria definitivament a finals dels anys 80.

La propietat va ser venuda l’any 1995 a l’Ajuntament de Calella, qui a la seva vegada la va cedir a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Amb els anys, ha patit un clar deteriorament fins que amb la recuperació de la seva titularitat municipal, el 2016, se li albira un futur dedicat a prestar serveis de promoció econòmica, comerç i joventut.

Podeu llegir l’article complet clicant aquí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *