La CUP vol propiciar el canvi del model turístic perquè l’actual “genera pobresa i precarietat laboral”

I per argumentar-ho es refereixen a les dades d’atur registral i de renda per càpita que situen Calella en una situació més desfavorable que la del conjunt de la comarca i del país. Els cupaires reclamen que s’assentin les bases per millorar les condicions en què es desenvolupa l’activitat turística, més sostenible i equitativa; i apel·len a la capacitat que té l’administració local per contribuir-hi. Aquesta reflexió l’han plasmat en un document que recull cinc propostes d’àmbit municipal i que es traslladaran al programa amb el qual es presentaran a les eleccions municipals del maig del 2019. En relació a això, la CUP encara no es pronuncia sobre qui serà el seu cap de llista.

El turisme és un dels temes de ciutat sobre els quals el partit cupaire ha iniciat un procés de reflexió previ a la definició del seu projecte polític per Calella. Aposten per la diversificació de l’economia perquè l’actual model genera pobresa i precarietat, una situació que ja van denunciar divendres en un acte participat pel sindicat COS i l’associació Kellys de Barcelona.

Albert Comas, de la CUP Calella, ha situat l’alta temporalitat de les contractacions i la creixent externalització en l’arrel de la problemàtica laboral que existeix al sector de l’hoteleria.

El Departament de Treball ha admès que s’incompleix el conveni col·lectiu de la zona, reiteradament, i s’apliquen mesures d’esclavisme, ho han dit amb aquestes termes. Es fan contractes del 20-40-60, es contracten 20 hores, se’n paguen 40 i se’n fan 60 (…) Això ho va dir Jordi Ginesta, l’any 2016, quan era el secretari general de Treball i Afers Socials i Família.

La CUP lamenta que les administracions públiques no actuïn per garantir els drets dels treballadors i una justa distribució de la riquesa, que acaben concentrant els grups empresarials. Més enllà d’això, critiquen que a nivell local s’hagi “anat de bracet” del lobby hoteler i no s’hagi fet valer la capacitat que sí té l’Ajuntament per revertir aquesta situació.

Des de l’esquerra independentista s’aposta per establir una política comunicativa realista i que defugi dels triomfalismes; situar la ciutadania a l’epicentre dels espais de decisió; fer un treball rigorós per eradicar la precarietat laboral; recuperar el model familiar també en l’àmbit turístic; i finalment diversificar l’economia. Adverteix Comas que “si posem tota la carn a la mateixa graella i se’ns crema, ens quedarem sense res”.

Hem d’intentar incorporar noves dinàmiques econòmiques, per exemple, que el model de salut sigui un actor important, com el de la sostenibilitat alimentària. Posar-los en valor per aconseguir el desenvolupament econòmic de Calella.

La CUP admet que és un camí de llarg recorregut però hi vol començar a posar el primer peu amb propostes efectives i concretes que portarà al seu programa polític de les municipals del 2019.

A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista a Albert Comas (CUP Calella).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *