La Fiscalia es querella contra Candini per la campanya publicitària “És Calella”

Imatge d'arxiu

La controvertida campanya de promoció turística “És Calella” que es va llançar l’estiu del 2020 ha arribat als jutjats. El número 4 d’Arenys de Mar ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia per una presumpta pràctica de fragmentació de contractes vinculats a la campanya. En concret, s’atribueix a l’alcaldessa Montserrat Candini els delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental. El Ministeri Públic també es querella contra l’empresari Carles F., que és l’administrador únic de les dues societats que van elaborar la campanya de comunicació i la posterior auditoria de la mateixa. Segons el relat de Fiscalia que avui ha sortit a la llum pública, tots dos van acordar que una de les seves empreses pagaria part del sou de dues persones que treballaven per l’àrea de Comunicació de l’Ajuntament de Calella a canvi d’un contracte d’obra menor, per un import de poc més de 15.000 euros. Les dues empleades, que ja no tenen vinculació laboral amb el consistori, han prestat declaració davant la unitat instructora de les diligències efectuades per la Unitat Central d’Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra. Ho hauran de fer novament davant el Jutjat d’Arenys de Mar, així com la resta de persones citades en l’escrit de Fiscalia.

La investigació arrenca el desembre del 2020 a partir de la denúncia d’un particular al fil d’una informació periodística sobre l’encàrrec de l’auditoria de la campanya de promoció turística “És Calella”, que s’adjudica a una empresa relacionada amb la que va desenvolupar l’estratègia de comunicació duta a terme aquell estiu. L’administrador únic de les dues societats és Carles F., contra qui també s’ha presentat querella.

L’escrit de Fiscalia recull cronològicament els fets que considera poden ser constitutius de delicte:

El 3 de juny del 2020 es va formalitzar el contracte menor per a l’elaboració de la campanya publicitària. A proposta de l’alcaldessa, s’encarrega a Vitamine SL i per un import de 14.943,50 euros, al límit de la normativa de contractes menors i sense haver demanat altres ofertes, tot i que Fiscalia puntualitza que no hi ha regulació local sobre les normes de contractació. Arran de les investigacions practicades per la Unitat Central d’Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra s’ha determinat que el document remès al consistori es va elaborar el 21 de maig i que incloïa un apartat de “calendari” que indicava el llançament de la campanya amb data de 25 de maig. Finalment, el treball es va facturar el 15 de juny, coincidint amb la publicació dels anuncis en premsa escrita i ràdio, per un import global de 89.000 euros.

En aquest moment, Fiscalia es refereix a l’actuació de les dues persones que entre el 2018 i el 2021 van treballar per l’Ajuntament de Calella prestant serveis de comunicació i turisme per mitjà de contractes menors successius “infringint la normativa reguladora”. En el seu escrit, el Ministeri Públic conclou que s’estaven cobrint necessitats permanents del consistori per mitjà d’una fragmentació de contractes. Al marge d’això, i segons informació recollida a l’Agència Tributària, aquestes dues treballadores van girar factures per valor de 3.000 euros, cadascuna d’elles, a una de les empreses del querellat. Segons sosté la Fiscalia, van fer-ho a proposta de Candini i previ acor d’ella amb l’empresari, després que les empleades reclamessin les hores extres que van dedicar al desenvolupament de la campanya “És Calella”. Les van facturar entre finals d’octubre i principis de novembre del 2020.

Per compensar la despesa de l’Ajuntament que havia assumit i com a “gratificació” per la col·laboració –segons consta en l’escrit–, l’alcaldessa va promoure l’adjudicació d’un contracte menor a l’empresa O SL –societat també administrada per Carles F. – per un import de 15.064 euros. Va ser a principis de desembre del 2020 i per prestar els serveis d’avaluació del desenvolupament de la campanya, havent presentat un pressupost el 30 de novembre i sense incloure en l’expedient altres ofertes complementàries. El document d’anàlisi es va remetre per correu electrònic, no a través del registre general, amb un redactat de “molt baixa complexitat tècnica”, conclou la Fiscalia. Destaca que a partir de l’anàlisi de les metadades del document s’ha pogut conèixer que es va crear poc menys d’una hora i mitja abans d’enviar-lo a un dels treballadors municipals de l’àrea de Comunicació.

Aquests són els fets recollits en l’escrit i que, segons Fiscalia, poden ser constitutius dels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental. A la querella s’hi ajunta la documentació en paper i en format electrònic que ha aportat l’Ajuntament de Calella.

Primeres reaccions del Govern Municipal i del PDeCAT

En fer-se públiques les informacions, el Govern del PDeCat-Junts per Calella i el PSC ha emès un comunicat tancant files amb Candini. En ell s’assegura que l’Ajuntament no té constància de querelles que puguin afectar l’alcaldessa ni cap persona treballadora municipal. Recorda que en la seva trajectòria, ha demostrat “la seva lluita a favor del país, el seu treball incansable per la ciutat i el seu compromís inalterable amb les persones i amb la veritat”.

Comunicat Candini-pdf

També s’ha produït la reacció de l’agrupació local del PDeCAT-Junts per Calella, el partit de l’alcaldessa, en què textualment lamenta que “es busqui fer un judici públic en aquests moments difícils” per la seva baixa mèdica per una malaltia oncològica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *