La llum passa factura a bars i restaurants

La factura del llum i del gas s’ha disparat des de l’inici de la crisi energètica, l’any 2020, i està afectant molt directament als negocis amb una gran dependència dels subministres. Entre ells, bars i restaurants, que tenen una potència contractada que els deixa al marge de les mesures fiscals que ha adoptat el Govern espanyol. L’estiu ha sigut demolidor perquè no han deixat de funcionar els aires condicionats, ni tampoc les càmeres i neveres que permeten conservar els productes. Tenen poc marge de maniobra per retallar la despesa energètica i això els condueix a una situació en què, fins i tot, s’arriben a plantejar tancar.

Tot i que no hi ha dades específiques, s’estima que la factura energètica al sector de l’hostaleria s’ha pràcticament doblat en els últims dos anys com a conseqüència de l’escalada de preus de la llum i el gas. I això és una dificultat afegida al procés de recuperació de la crisi per la pandèmia.

Bars i restaurants proven de reduir la despesa amb el poc marge que tenen. Des del Porcus de la Plaça de l’Església,  Francesc Marcos, explica quines mesures han pres:

Hem de tenir l’aire condicionat abaixat o apagar les llums durant el dia, això sí que ho fem.

Les altes temperatures de l’estiu no ho han posat gens fàcil. A més de l’aire condicionat, la maquinària per refrigerar els productes frescos i tot el que posen a taula han hagut de funcionar a tot drap.

I alguns no han tingut altre remei que tocar els preus de la carta. És el cas del Rubén Pérez, del bar del Parkinsol, que assenyala que la inflació de les matèries primeres, també disparada en els últims mesos, tampoc hi ha ajudat gens.

Ha pujat molt la factura i hem hagut de tocar els preus de tot. A més de la llum, els aliments i tot ha pujat.

Per evitar pujar els preus del cafè o del menú del migdia, al restaurant El Galliner han optat per retocar un dels seus productes estrelles. El pollastre per emportar ja no va acompanyat de la bossa de patates fregides, tal com explica el seu propietari, Josep Romaguera.

No volíem apujar el pollastre per emportar, perquè ja vam fer-ho a principis d’any. Regalàvem les bosses de patata, i ara ja no. La gent ho entén perfectament.

Perquè sinó, diu Romaguera, acabaran treballant només per pagar les energètiques. En el pitjor dels casos, tancant la paradeta, una opció que alguns també s’han arribat a plantejar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *