La malaltia del petó, un factor per tenir esclerosi múltiple però no l’únic

Un estudi fet per la Universitat de Harvard apunta a la malaltia del petó, la mononucleosi, com un dels factors de risc per desenvolupar esclerosi múltiple. L’anàlisi feta a 10 milions de soldats americans revela que la infecció pel virus de la mononucleosi augmenta en un 32% el risc de desenvolupar l’esclerosis. Un fet que ha encès les alarmes de la ciutadania davant d’una malaltia molt comuna que afecta un 90% de la població de manera simptomàtica o asimptomàtica. Però, realment és aquest virus el causant de l’esclerosi múltiple com afirma l’estudi?

Diversos experts han sortit al pas a les primeres reaccions que ha tingut l’estudi, insistint en la necessitat de controlar els diversos factors de risc de la malaltia. El cap de neurologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el doctor Espada, ha explicat aquest matí a La Ciutat que, si bé els resultats són consistents, contagiar-se amb el virus, no significa, en cap cas, tenir més probabilitats d’acabar desenvolupant una esclerosi múltiple.

No m’atreveixo, igual que molts dels meus col·legues, a dir que és la causa única. Aquest estudi mostra que hi ha una important associació com a factor desencadenant del virus de Epstein-Barr, però no podem afirmar amb rotunditat que sigui la causa única.

Es calcula que més d’un 95% de la població ha passat la mononucleosi, tant de manera asimptomàtica o simptomàtica i que un 90% és portador del virus. Per això exposen, que si fos determinant, la incidència de l’esclerosi seria molt més elevada. A més, Espada recalca que l’esclerosi és una malaltia que no només es produeix per un factor, sinó per una predisposició immunitària amb base genètica.

Nosaltres la hipòtesi que tenim és la mateixa. L’esclerosis múltiple no es produeix només per un factor, sinó per una predisposició immunitària amb base genètica – s’han descrit més de 200 gens que podrien estar relacionats- i factors exògens que produïren el desenvolupament de la malaltia com l’Epstein-Barr, però només és un.

A Catalunya hi ha unes 9.000 persones que han estat diagnosticades d’esclerosi múltiple i a tot l’Estat en són unes 55.000. Afecta entre tres i quatre dones per cada home i els símptomes poden ser diversos.

Recupera l’entrevista al programa La Ciutat:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *