“La naturalització de la bassa augmentarà la riquesa biològica del Parc Dalmau”

L’acord del Govern amb els comuns per als pressupostos del 2023 inclou la realització del projecte de naturalització de la bassa de la pedrera del Parc Dalmau. És una iniciativa que es va presentar i votar en la convocatòria del Pressupost Participatiu del 2019, però no es va tirar endavant perquè – segons va exposar el Govern Municipal – no hi havia prou disponibilitat econòmica. La reivindicació que va dur a terme Amics del Parc Dalmau va propiciar que, a principis del 2022, s’articulés una proposta política elevada al Ple Municipal que van subscriure tots els partits de l’oposició. Fruït d’aquest moviment, l’executiu local va encarregar-ne el disseny i ara, en el marc de la negociació pressupostària amb Calella en Comú, s’ha compromès a tirar-lo endavant amb una partida d’inversió de 70.000 euros. Es porten a aprovació a la sessió ordinària convocada per aquest dijous 2 de febrer. L’entitat de voluntariat ambiental ha assegurat que l’acció prevista farà augmentar la riquesa biològica de l’espai verd, i ha celebrat l’acord polític perquè es dugui a terme al llarg d’aquest any.

Francesc Clarà i Josep Maria Juhé, d’Amics del Parc Dalmau, han donat detalls de les principals actuacions que contempla el projecte de naturalització de la bassa de la pedrera que va encarregar el Govern Municipal. Es garantirà el bombeig des de l’aquífer i la introducció de la fauna i les espècies vegetals més idònies per viure en aigües estancades.

Es farà la instal·lació d’impulsió d’aigua perquè arribi a la bassa. Les conduccions estan fetes però fa temps van robar les bombes i el material que portava l’aigua. A partir d’aquí, es desenvoluparà el projecte de naturalització perquè s’hi creï un sistema natural on hi puguin conviure animals aquàtics – peixos i larves, que a més facilitaran que no hi hagi mosquits – i vegetació específica com nenúfars o plantes papirs, de gran bellesa. A més, es busca que tot l’entorn més pròxim a la bassa també estigui naturalitzat i sigui un espai on gripaus i granotes hi puguin desovar.

La bassa de la pedrera estarà rodejada per una franja naturalitzada que, alhora, servirà per protegir-la de possibles actes incívics.

Està pensat fer una passarel·la d’accés que aproximarà a la bassa, però sense tocar-la. Això evitarà que algú pugui fer actes incívics, com ara deixar-hi tortugues. Hi haurà unes metres de terra de franja de protecció, però també natural.

Tant el president com el coordinador de voluntariat d’Amics del Parc Dalmau han coincidit a subratllar la riquesa que aportarà aquest nou espai naturalitzat, contribuint també a pal·liar la sequera l’afecta.

La bassa aportarà una gran riquesa al Parc Dalmau. Durant l’estiu, per l’evaporació de l’aigua, també farà les funcions d’humidificador i pal·liarà la situació de sequera (…) Aquest punt pot cridar espècies d’ocells diferents que avui són impensables a Calella, com ara els bernats pescaires.

En una entrevista a La Ciutat, els membres d’Amics del Parc Dalmau han exposat la necessitat de recuperar la figura del guarda per a la vigilància de l’espai i control dels usos que s’hi fan, perquè encara s’hi detecten comportaments incívics. Han referit els residus que s’hi deixen de les fests infantils, l’accés de vehicles fins al Pati de l’Ós o la circulació d’animals deslligats per zones prohibides. Ara, a més, preocupen els gats que hi ronden.

Hi ha algun gat per ronda per allà i, si els donen menjar, es fan seu al territori. I això és un problema greu perquè ara ja hi veiem molt pocs esquirols. Ho vam posar en coneixement de l’Ajuntament, que ha fet alguna acció a través de la gatera municipal. Un cop esterilitzats, se’ls ha tornar a deixar al Parc.

Amics del Parc Dalmau veurien amb bons ulls la proposta de la doctora en Història de l’Art, Raquel Lacuesta, perquè aculli un centre d’interpretació o museu al volant de la figura de l’arquitecte Jeroni Martorell, qui es va encarregar del disseny de l’espai verd. Coincideixen en què la primera planta de l’antiga biblioteca Costa i Fornaguera seria el millor emplaçament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *