L’arquitectura de Jeroni Martorell centrarà la pròxima conferència d’Amics del Patrimoni Històric

L’edifici del Mercat Municipal, l’antic escorxador, la balustrada del Passeig Manuel Puigvert o el Parc Dalmau són alguns dels treballs que l’arquitecte Jeroni Martorell va fer a Calella, ciutat amb qui la seva família hi estava vinculada. L’empremta que hi ha deixat el converteix en figura artística local, tal i com ha afirmat Raquel Lacuesta, doctora en Història de l’Art i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que demà divendres 2 de desembre pronunciarà una conferència a Calella organitzada per l’associació Amics del Patrimoni Històric. Es farà a l’Auditori de Can Saleta, a les 19h, amb entrada lliure però aforament limitat.

Arquitecte de referència del noucentisme català, Jeroni Martorell és també una figura artística clau en la història de Calella, on va exercir d’arquitecte municipal. La seva família estava vinculada amb la ciutat i en el seu estudi va projectar diverses construccions que encara es poden contemplar, com el Mercat Municipal o l’antiga biblioteca, a més la balustrada del Passeig Manuel Puigvert. Però la seva contribució va anar més enllà, ajudant a la modernització de l’espai públic. Així ho ha posat de relleu la doctora Raquel Lacuesta, membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts, que demà farà a l’Auditori una conferència al voltant de l’obra i el llegat de Martorell.

La producció arquitectònica de Jeroni Martorell enllaça la Calella antiga, de construccions i urbanisme tradicionals, amb la modernitat de principis del segle XX, amb la Mancomunitat de Catalunya, el noucentisme i la regeneració i higinietzació del poble. I després, la construcció d’espais a l’aire lliure com el Passeig Manuel Puigver i el Parc Dalmau, perquè era conscient que s’han de tenir aquests espais d’oci.

Amb una formació sòlida en els moviments artístics de la Renaixença i el Modernisme, va treballar al costat d’Antoni Gaudí, gran referent de l’arquitectura catalana, i va ser el primer cap del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya, el primer que es va crear a Espanya.

La doctora en Història de l’Art, coneixedora i divulgadora de la seva obra, aposta perquè Calella aculli un centre d’estudis per donar a conèixer Jeroni Martorell. Apunta que l’antiga biblioteca de l’edifici Costa i Fornaguera seria l’espai idoni i llança la proposta a través de Ràdio Calella TV.

Vaig llançar la idea que la biblioteca dissenyada per Jeroni Martorell, damunt de les antigues escoles, es recuperés i se li donés un ús totalment compatible, sense gaire inversió, per crear el Centre d’Estudis Jeroni Martorell. És un gran conegut no només a Calella i Catalunya, sinó arreu de l’Estat, perquè hi ha hagut persones que s’han ocupat de divulgar la seva figura i contribuir a que sigui molt respectada.

Lacuesta també ha fet notar l’existència a Calella d’un altre conjunt aquitectònic de gran valor històric. Són els pisos de Sant Quirze que es van aixecar després de la Guerra Civil per donar sostre als treballadors. Els va projectar José Antonio Coderch, una figura clau de l’arquitectura moderna de la segona meitat del segle XX.

És un edifici que presenta un aspecte decadent, un tant deixat, però que es pot recuperar. A l’Arxiu Municipal hi ha tota la planimetria i es podria recupera la imatge que tenia l’arquitectura de Coderch, és un valor afegit per a Calella.

cartell martorell

La conferència sobre l’arquitectura de Jeroni Martorell tindrà lloc demà divendres 2 de desembre a l’Auditori de Can Saleta (19h). Forma part del cicle de tardor que organitza l’associació Amics del Patrimoni Històric de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *