La notícia del desplaçament de la Roca Grossa cap a Sant Pol és una innocentada

Ni hi han plaques tectòniques ni la Roca Grossa es desplaça cap a Sant Pol de Mar 13 centímetres cada any.

Avui, dia 28 de desembre és el dia dels innocents i Ràdio Calella Televisió l’ha volgut celebrar. L’humor és el protagonista i, sense dubte, un moment ideal per bromejar amb familiars i amics. La nostra innocentada d’avui ha estat aquesta.

Un suposat desplaçament de la Roca Grossa de 13 centímetres cada any cap a Sant Pol de Mar, que a causa d’aquest moviment la roca podria patir despreniments i veure’s reduit el seu tamany ha estat. Marc Tudela, gèoleg de l’Institut Catrogràfic i Geològic de Catalunya (i que avui presentava un llibre de Carlos Heras a la Biblioteca) ens ha ajudat a explicar el suposat moviment d’aquest element característic del nostre litoral.

Els orígens dels Sants Innocents són diversos. D’una banda, la celebració té una vessant pagana relacionada amb les festes que els romans dedicaven al déu Saturn: les saturnianes. Durant aquells dies, els esclaus gaudien d’una especial llibertat que els donava peu a fer tota classe de bromes entre ells.

L’origen cristià d’aquest dia són les històries de la Bíblia que expliquen els patiments i la mort de persones innocents. Concretament, es recorda el dia que Herodes, rei de Judea, va ordenar matar tots els nens de menys de dos anys, Jesús inclòs. La cultura popular ha donat la volta a aquest passatge macabre i ha convertit en “innocents” qualsevol persona prou ingènua com per dur penjada una llufa a l’esquena o creure’s les històries que li van explicant al llarg del dia.

Us imagineu que la Roca Grossa es desplaça i acaba al terme de Sant Pol de Mar?

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *