La preocupació per l’uralita a la teulada d’unes galeries comercials arriba al Ple Municipal

Uralita a la coberta d'unes galeries comercials de Calella

El Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya fixa l’objectiu de retirar-lo de tots els edificis públics abans del 2028 i, quatre anys més tard, de tot el territori. Es calcula que llavors ja haurà complert el màxim de 50 anys de vida útil que té el fibrociment o uralita, un material constructiu que va es va fer servir de forma extensa a partir de la dècada dels 60 del segle passat perquè era abundant i econòmic. Però amb el temps també s’ha provat pot tenir efectes nocius per a la salut si es trenca i arriba a alliberar microfibres d’amiant cancerígen. Per tal de fomentar-ne la retirada dels edificis, de teulades, dipòsits o baixants, la Generalitat de Catalunya ha constituït un fons específic de 10 milions d’euros. L’administració també ofereix línies d’ajuts públics per fer el procés en edificis privats. A Calella, hi ha preocupació per l’existència d’una superfície comercial que està coberta de plaques d’uralita.

L’uralita cobreix la teulada de les galeries comercials Gala del carrer Església, entre Amadeu i Indústria. El material es va col·locar per les seves propietats aïllants, com en moltes d’altres construccions de la segona meitat del segle XX. Però amb el pas del temps s’ha provat que el fibrociment pot desprendre partícules d’amiant cancerígen quan se n’altera l’estat i, per això, l’administració ha elaborat un pla nacional per fomentar-ne la retirada, tant en edificis públics com privats. L’objectiu és que l’any 2032 no quedi cap dels 4 milions de tones que es calcula que encara es mantenen.

A Calella, hi ha preocupació veïnal per l’existència d’aquesta superfície de dimensions prou considerables. Així ho va expressar el grup de Calella en Comú durant l’última sessió plenària, en què també va reclamar el cens d’edificis públics amb amiant que el plenari es va comprometre a elaborar el setembre del 2015.

El regidor Josep Maria Juhé va apuntar la possibilitat que l’Ajuntament intercedeixi amb la propietat, se l’informi dels ajuts i recursos que té a l’abast i se li plantegi la possibilitat de crear un viver de plaques solars fotovoltaiques aprofitant els metres quadrats de la finca.

És un establiment comercial que estaria per sobre dels 500 metres quadrats de teulada, que està entre Amadeu i Indústria que preocupa molt als veïns de la zona. Tot i ser una propietat privada, s’hauria de mediar i fer alguna acció. Això de les teulades amb fotovoltaica podria ser una bona opció. Primer, pregunem com està el tema de l’inventari, però el prec de mirar de mediar i intentar fer-hi alguna cosa amb la bona voluntat de totes les parts.

En resposta als comuns, l’alcalde Marc Buch va reconèixer que també se li ha fet arribar directament la preocupació veïnal i que miraran d’adreçar-se a la propietat perquè conegui tots els recursos que tenen a l’abast. Amb tot, va recordar que no hi ha possibilitat d’obligar-los a fer-ne la retirada.

Algun veí també se m’ha adreçat. Anirem al registre de la propietat perquè ens informin i mirarem de mediar-hi. Per llei no els podem obligar però sí els explicarem els recursos que tenen al seu abast.

L’amiant es va fer servir de manera general per a la construcció entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic. En edificis municipals, a Calella se n’havia detectat a la Sala Mozart i al Pavelló Municipal d’Esports del Parc Dalmau. A més, està considerat com a residu especial i s’ha de gestionar tenint en compte tota una sèrie de mesures de precaució.

L’exposició a fibres d’amiant es produeix principalment a través de la via respiratòria i el risc de desenvolupament d’una malaltia relacionada amb aquestes fibres depèn de diversos factors: el tipus i característiques de les fibres, la intensitat i duració de l’exposició, l’exposició concomitant al tabac o altres agents cancerígens i les característiques individuals de la persona. L’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC, en anglès) estableix que poden causar mesotelioma i càncers de pulmó, laringe i ovari.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *