La proposta de convocar plens mensuals divideix els partits polítics

No hi ha acord polític per canviar la periodicitat de les sessions ordinàries del Ple Municipal, tal com han tornat a reclamar des de l’oposició. ERC, Calella en Comú Podem i la CUP van presentar conjuntament una moció per establir que les convocatòries siguin mensuals i no cada dos mesos, com ara, amb l’objectiu de fomentar la participació de la ciutadania i garantir la transparència de l’acció governamental i el dret dels partits a fer-ne el seguiment. L’executiu local de Junts i el PSC hi va votar en contra al·legant que el canvi es farà automàticament quan Calella consolidi la població de 20.000 habitants – i que això podria produir-se en els pròxims mesos –. Estimem Calella i el PP van votar-hi en contra exposant que la solució a la durada actual de les sessions – de sis hores de mitjana, aproximadament – es reduiria limitant els temps d’intervenció política i que això passa per una modificació del ROM, el Reglament Orgànic Municipal.

Albert Comas, regidor portaveu de la CUP, va defensar la pertinència d’establir que els plens se celebrin de forma mensual perquè, segons opina, limitar les intervencions afebleix la qualitat democràtica de la institució municipal i també els criteris de transparència i participació.

No es pot limitar el temps d’intervenció perquè el matís és molt important. Més aviat que tard haurem de fer un ple mensual, ho fan tots els municipis de rodalies encara que siguin petits. Els plens llargs, avui n’és un exemple, no poden tornar a produir-se.

També com a promotor de la iniciativa, Calella en Comú Podem va subratllar el propòsit de reforçar la participació de la ciutadania en les sessions plenàries, que ara queda relegada a la part final de torn de precs i preguntes. El regidor portaveu Sebastián Tejada va plantejar una solució alternativa a aquesta circumstància, que va quedar en l’aire.

La participació dels ciutadans als plens sempre és a última hora – avui a les tantes – i crec que valdria prendre un acord perquè a una hora límit puguin intervenir. Per exemple, com a molt tard a les vuit del vespre. Tampoc tenen la culpa que tinguem tantes ganes de xerrar.

Des d’ERC, el cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, va lamentar les abstencions del PP i Estimem Calella a la proposta que, segons va insistir, impedeix el dret que tenen els partits de fiscalitzar la feina del govern. “Fa vergonyeta”, va etzibar Ponsdomènech, recordant que hi ha altres localitats maresmenques amb una xifra de població menor que la de Calella – que no arriba al llindar de 20.000 habitants – que sí fan convocatòries mensuals.

Si diem que passen tantes coses a Calella, és de rebut que es pugui fer un seguiment a nivell polític i que es rendeixin comptes. És vergonyant que celebrem plens i no vingui ningú perquè no s’afavoreix la participació.

En el bloc d’abstencions, el PP i Estimem Calella, que van defensar que incrementar les quotes de transparència i participació de l’acció municipal – del govern i de l’oposició – s’aconseguiria també modificant el reglament de les sessions plenàries.

Escoltem Celine Coronil:

Les intervencions breus i clares capten molt millor l’atenció del públic, i això fomenta la participació i l’interès en els assumptes públics. Proposo revisar el ROM i el consensuem de forma efectiva perquè siguin àgils i atractius per als ciutadans, almenys fins que la llei ens permeti fer-los mensualment.

Escoltem Enric Gómez:

La revisió del ROM ha de ser considerada una pedra angular per assegurar que els canvis ens dotin d’un marc més fort, adaptat a les realitats actuals i futures. Estem d’acord que la periodicitat mensual del ple s’ha de produir, però precedit de la revisió del ROM per aconseguir uns plens de més qualitat.

Des del Govern de Junts i el PSC, el tinent d’Alcaldia Josep Grima va expressar un “ara no” a la moció dels tres partits d’esquerres de l’oposició a l’Ajuntament de Calella. Va assegurar que l’executiu està compromès amb la transparència i que ho mostra amb la voluntat de compartir i consensuar les iniciatives que s’inclouen a l’ordre del dia. Grima va coincidir que es pot establir altres mesures via normativa.

Ens decantem per un “ara no”, però estem d’acord que comença a ser evident que cal revisar el ROM. Sabem que en breu serà “sí”.

En la sessió ordinària del mes d’abril, els grups polítics municipals van deixar entreveure un acord tàcit per ser breus en les intervencions i així evitar que el debat s’eternitzés. A l’ordre del dia s’hi van incorporar 28 punts de debat.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. José María vila comas ha dit:

    El Rom bàsic data de 1997-98, han passat anys. Segurament hi ha coses per millorar. Vaig ser dels redactors. Els temps han canviat i cal adaptar-se.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *