L’alcalde anuncia un acte d’homenatge al desaparegut Josep-Maria Terricabras

Se succeeixen les reaccions a la mort de Josep-Maria Terricabras, aquest dimarts a Begur, segons ha confirmat la família a Ràdio Calella TV. El seu nebot, Albert Fernández Terricabras, ha intervingut al programa LA CIUTAT per agrair les mostres de condol que s’estan rebent en les últimes hores per part de particulars, organitzacions i institucions d’arreu. L’alcalde Marc Buch ha anunciat que l’Ajuntament de Calella li farà un acte d’homenatge pòstum; mentre que la presidenta d’ERC de Calella, Neus Pociello, ha destacat la pèrdua d’un referent polític i un defensor dels drets i les llibertats nacionals i individuals de les persones.

El filòsof, acadèmic i polític Josep-Maria Terricabras, nascut a Calella, ha mort aquest dimarts a Begur, als 77 anys d’edat. Va ser catedràtic emèrit de la Universitat de Girona, un intel·lectual de referència en el món acadèmic, però alhora persona compromesa amb Catalunya, l’humanisme i els valors republicans, que el van portar a representar ERC al Parlament Europeu, entre el 2014 i el 2019. Ara estava allunyat de la política activa.

El seu decés va esdevenir de manera sobtada, segons ha confirmat el seu nebot, Albert Fernández Terricabras, en declaracions al programa LA CIUTAT de Ràdio Calella TV, on ha traçat el seu perfil més personal i familiar. L’ha definit com una persona alegre i empàtica, de fortes conviccions però amb actitud d’escolta i respecte cap a qui defensava posicions i opinions diferents; sobretot conscient de la importància de viure al dia, sempre disposat a ajudar i a parlar amb tothom.

Fernández Terricabras ha recordat les dues últimes vegades que va venir a Calella, la ciutat que l’any 1946 va veure néixer el filòsof i expolític.

Venia molt a Calella, per l’homenatge a Maria Cardona, per exemple. L’última vegada que va ser aquí en un acte públic va ser l’homenatge als presidents del CF Calella, perquè el seu pare – el meu avi – va ser-ho en dues etapes diferents. Familiarment i amb la ciutat de Calella, era una persona molt propera. S’estimava la ciutat.

El nebot de Terricabras ha tingut paraules d’agraïment cap a totes les persones, organitzacions i institucions que han enviat missatges de condol i d’escalf a la família per la pèrdua d’un referent que ho és per a tot Catalunya, a nivell intel·lectual i de compromís amb les persones i els drets més elementals.

Recupera íntegrament l’entrevista aquí:

L’alcalde de Calella, Marc Buch, també ha intervingut al magazine de RCT per recordar un calellenc il·lustre – en les seves paraules –, una de les persones més influents de Catalunya que va dedicar bona part de la seva vida a l’educació, la ciència i el país. L’alcalde ha recordat com va ser la trobava que van mantenir amb motiu de la presentació de l’any Maria Cardona, el 2023, i ha avançat que l’Ajuntament li farà un acte d’homenatge pòstum per retornar-li l’estima que tenia cap a Calella.

Com a fill il·lustre de Calella, li farem un acte de record. Tot és molt recent però ja n’hem començat a parlar. Ell sabia que era estimat aquí, Calella li ha reconegut la seva feina, però és lògic que cal fer-li un homenatge.

Recupera íntegrament l’entrevista aquí:

La presidenta d’ERC de Calella, Neus Pociello, s’ha mostrat molt afligida per la pèrdua d’un referent pel país i pel partit, segons ha reconegut, ha posat de relleu la feina constant de Terricabras per promoure la reflexió i l’esperit crític, i el seu compromís amb els drets i les llibertats nacionals i individuals de les persones. Pociello ha recordat el context en què va conèixer Terricabras, i també n’ha destacat la seva visió crítica amb les coses, fins i tot amb el projecte europeu pel qual va treballar des del Parlament a Estrasburg.

Ens hem d’acomiadar d’un company i amic de qui hem tingut l’honor d’aprendre (…) Ha estat una invitació constant al pensament i la reflexió (…) Era europeista però crític, perquè reconeixia que el projecte europeu ha de continuar evolucionant cap als valors d’igualtat de tracte i no discriminació, i d’unitat envers els valors fonamentals, i no com un club d’estats.

Recupera íntegrament l’entrevista aquí:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *