La psicòloga Núria Tortós analitza la conducta de la víctima del cas “La Manada”

Ho ha fet avui al programa La ciutat, on ha posat de relleu les conseqüències psicològiques i possiblement també físiques a les que s’enfronten les dones que són víctimes d’abusos i agressions sexuals. I no per un temps curt –diu Tortós–, sinó que les seqüeles poden allargar-se quan s’han de rememorar els fets si es presenta denúncia i s’entra en un procés judicial. Com seria l’anomenat cas La Manada, que va tenir lloc durant els Sanfermines del 2016 i del qual ara se n’ha dictat sentència. Una sentència que condemna als cinc acusats a nou anys de presó per un delicte d’abús sexual continuat a una noia de 18 anys. El tribunal considera que no hi va haver violació perquè no s’ha pogut acreditar que els acusats van exercir violència ni intimidació.

I es remeten a la conducta que va tenir la víctima durant els fets. Es va quedar immòbil i sembla, pel que ha transcendit, que no va oposar resistència als cinc homes que van penetrar-la.

La psicòloga calellenca Núria Tortós ha explicat avui al programa La ciutat que aquesta conducta no significa que hi hagi el consentiment de la víctima. És la resposta adaptativa a una situació de perill vital.

Quan una persona es troba en una situació de perill greu, que veu la seva vida amenaçada, la resposta a la por consisteix en una immobilització, és una resposta adaptativa que tenim tots els animals. És lògic que es quedés immòbil, no s’entén tot el que es diu per justificar l’agressió.

I en relació als agressors, Tortós ha aclarit que no hi ha un perfil únic del violador i que no sempre hi ha al darrera una malaltia o trastorn mental. Amb tot n’apunta algunes característiques comunes i al fet d’haver crescut en un entorn amb marcat caràcter patriarcal.

El que es busca no és tant la gratificació sexual sinó l’exercici del poder i la dominació. Poden tenir sentiments d’inferioritat i necessiten autoafirmar-se dominant. Hi té a veure la cultura on has crescut, una cultura patriarcal en què l’home és superior a la dona, amb actituds masclistes. Amb poc capacitat d’empatia, en general.

La psicòloga ha assenyalat que l’índex de rehabilitació dels violadors que han rebut tractament gràcies al sistema penitenciari no passa del 30%.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *