La segona consulta de la platja de gossos permetrà votar per diverses ubicacions

El Govern prem l’accelerador per activar i resoldre el procés consultiu sobre la ubicació de la platja de gossos. La voluntat és que entri en funcionament aquest mateix estiu i que sigui la ciutadania qui torni a tenir-ne la paraula. És l’opció que manté l’executiu local del PDeCAT-Junts per Calella i el PSC, en contra del que es reclama des de l’oposició, que es defensa que la decisió ha de recaure en tècnics de l’Ajuntament. L’alcalde Marc Buch ha confirmat a Ràdio Calella TV que dijous que ve es reunirà el Ple Municipal per proposar l’adaptació de la normativa reguladora –l’ordenança municipal de Convivència ciutadana i Via pública– i ha explicat que mentrestant s’estan ultimant els detalls per convocar la segona consulta, a la que se li donarà la condició de vinculant.

L’alcalde ha indicat quina és la modificació que s’introduirà a la normativa i com quedarà l’articulat final en el cas que s’aprovi.

L’ordenança actual diu que els gossos només poden anar a la platja, a qualsevol espai, entre els mesos de novembre i abril. Ara serà que, a banda d’aquests mesos, entre maig i octubre, podran anar a l’espai que estigui habilitat.

Per tant, l’ordenança no fixarà la ubicació de l’espai on es permetrà l’accés dels peluts durant la temporada de bany, entre maig i octubre. Segons Buch, es resol d’aquesta manera per avançar temps i que pugui entrar en funcionament aquest mateix estiu. També ha indicat que s’ha encarregat a un equip tècnic –de les àrees de Medi Ambient, Platges i Turisme– definir les alternatives possibles que es sotmetran a consulta.

Farem aquest ple amb la voluntat de guanyar temps i que la platja de gossos sigui una realitat aquest mateix estiu. Mentrestant, estem ja planificant la segona consulta –encara no en podem avançar dates– i treballant amb els tècnics per determinar les ubicacions més adequades. Ara mateix sobre la taula hi ha 3 o 4 alternatives.

Segons ha avançat l’alcalde, la papereta de votació de la consulta inclourà entre 3 i 4 ubicacions per a la platja de gossos –acordades per l’equip tècnic–, d’entre les quals se n’hauran de marcar mínim 2.

Excepte la cala de la Roca Grossa, no es descarta cap altre zona. Tampoc la Platja de Garbí, on l’obertura d’un espai per al bany dels animals faria perillar la bandera blava, el distintiu internacional que reconeix la qualitat de l’aigua, la gestió ambiental de les platges, la prestació de serveis, la seguretat i la informació als usuaris.

Per exemple, en el cas de la Platja de Garbí, que és on tenim la bandera blava, ja hem demanat un informe sobre l’impacte que tindria posar-hi la platja de gossos. Ho estem estudiant, no podem aventurar-nos a dir si pot ser una opció o no.

En relació al cens, l’alcalde ha recordat que la llei catalana de consultes populars no referendàries obliga a que les convocatòries siguin sectorials. Això implicarà que es torni a limitar la participació. En la primera consulta va afectar als propietaris d’animals de companyia censats, unes 750 persones.

La llei de consultes diu que no es pot preguntar a tota la població, ha de ser sectoritzada. Sempre hi ha d’haver un col·lectiu que quedi exclòs del cens. En aquesta segona consulta ho estem acabant de valorar.

L’anunci de la data de la consulta podria produir-se en les pròximes setmanes i, un cop celebrada –i sigui quina sigui la participació–, la platja de gossos podria entrar en funcionament l’endemà mateix. El consistori sí té clar que serà un espai delimitat per “garantir la convivència entre tots els usuaris”.

Segurament serà una platja de gossos senyalitzada i tancada per a una bona convivència entre tots els usuaris, i perquè els propietaris també sàpiguen quina és la zona.

Entre els detalls que encara estan per concretar hi ha la superfície que ocuparà la platja de gossos i si comptarà amb serveis específics.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *