La vacunació contra la Covid començarà al gener amb els residents, personal sanitari de primera línia i grans dependents

illa vacuna

Les vacunes contra la Covid-19 es començaran a administrar al gener segons estableix el pla estratègic que ha aprovat el Consell de Ministres, i les primeres dosis es posaran als col·lectius més vulnerables. A mesura que en vagin arribant més –Espanya preveu disposar de fins a 140 milions de vacunes– s’anirà estenent la protecció al conjunt de la ciutadania. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha donat detalls de les etapes que s’han dissenyat i com s’han classificat els grups poblacionals; i ha confirmat que l’esperada vacuna del coronavirus serà gratuïta i l’administrarà el sistema de salut públic.

Segons ha explicat el ministre Illa, amb les primeres dosis que arribin a Espanya, molt possiblement el vaccí que ha desenvolupat la farmacèutica Pfizer, es començarà a vacunar la població més vulnerable a la infecció.

Els residents i el personal sanitari i sociosanitari en residencies de persones grans i discapacitats seran els primers grups que es vacunaran. Li seguirà la resta de personal sanitari i grans dependents no institucionalitzats. Aquest grup seran vacunats en la primera etapa. L’objectiu és anar cobrint la població per ordre, primer sempre els més vulnerables.

I així fins a cobrir el conjunt de la ciutadania gràcies als 140 milions de vacunes contra la Covid que han d’arribar a Espanya a través dels contractes que la Comissió Europea ha firmat amb diverses farmacèutiques. L’estratègia serà única, la gestió recaurà en l’Estat, que decidirà com i a qui s’administra. Es seguirà un procés de tres fases:

S’han delimiat 3 etapes de priorització en funció de la disponibilitat de vacunes. En una primera etapa, entre gener i març, serà un subministrament molt limitat. Una segona etapa amb increment progressiu de vacunes que permetrà augmentar el nombre de persones a protegir, entre març i juny; i una tercera, amb un augment de dosi i vacunes disponibles per cobrir tots els grups prioritaris.

Hi haurà una xarxa de 13.000 punts de vacunació, integrats al sistema públic de salut, que es farà càrrec de l’adquició i administració de les dosis. La vacuna de la Covid serà universal i gratuïta.

La vacuna de la Covid-19 serà gratuïta i s’administrarà en el marc del sistema de salut, com la resta de vacunes del calendari actual. Es tracta d’una estratègia única per tota Espanya que es regeix per un marc ètic que inclou el principi d’equitat amb una base tècnica molt sòlida.

L’aplicació del nou fàrmac serà sempre voluntària, com passa amb totes les vacunes que s’administren a Espanya. L’última enquesta del CIS recull que el 53% dels espanyols es mostren reticents a posar-se la injecció, almenys de forma immediata.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat