L’ADF avisa que el risc d’incendi és tant alt ara com a l’estiu

untitled

Els Bombers de la Generalitat i les ADF posen en alerta del risc d’incendi forestal a tot el país, ja que fa més de 60 dies que no plou amb intensitat i molts punts de Catalunya acumulen sequera significativa.

El darrer episodi de vent ha incrementat el risc d’incendi forestal, i també s’ha de tenir en compte que tot i que les sequeres i incendis són més habituals a l’estiu, les temperatures d’aquest hivern estan sent superiors del que correspondria.

Dídac Rey, voluntari de l’ADF de l’Alt Maresme, ha explicat que les condicions meteorològiques d’aquest any són excepcionals. “El perill és constant aquest any. El bosc està super sec. Cap any havia estat com està aquest any. I venim de poca pluja l’estiu passat i l’estiu s’ha allargat molt. Ara ha començat a fer fred però fins ara feia calor d’estiu. És qüestió d’estar a l’aguait sempre i minimitzar els màxims perills, al mínim“.

Dídac Rey també ha comentat que els dies de vent cal extremar les precaucions i no fer cap tipus de crema, ni tan sols controlada. “El perill que hi ha és el vent. Perquè se sol·liciten comunicacions de crema i la gent, amb allò, pensa que ja pot fer foc. I quan hi ha molt vent no es pot fer foc, i la gent això no ho entén. I això que els agents rurals els avisen al telèfon que deixen al permís i els diuen que no es pot fer foc i queda anul·lat el permís, però la gent crema igualment. I llavors sempre passa que s’hi ha d’anar corrent, bombers i ADF. La gent s’ha de conscienciar que si fa vent no es pot fer foc, ni que tinguin permisos. Però això costa molt entendre-ho“.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament demana extremar les precaucions, i remarca que en qualsevol situació de perill els ciutadans han de trucar al telèfon d’emergències 112. Així també ho demana Dídac Rey, que anima a tothom a no deixar d’anar al bosc però atents per si hi ha algun rastre de fum. Rey: “La mesura especial que és important és que quan aneu al bosc i veieu una columna, sigui el que sigui, truqueu al 112 de seguida. És essencial arribara  temps als focs. Però hi tant que es pot anar al bosc, i molt, i cada vegada hi ha més gent, ciclistes, caminants… tothom pot anar al bosc però estiguem alerta tots i entre tots podem fer les coses ben fetes. Si no, un dia haurem de córrer i no hi arribarem“.

Els Bombers preveuen que les sequeres es puguin prolongar fins al març de 2016, especialment a les zones del litoral de Barcelona, on s’hi inclou Calella, a més del Prepirineu, la zona sud del Bages, el Pallars Jussà , i les Terres de l’Ebre.

Dídac Rey és realista i assegura que, encara que plogui, la situació no s’arreglarà, i que amb el canvi climàtic ens hem d’acostumar a tenir incendis a l’hivern i temps plujós a l’estiu. “Les pluges no ho arreglaran. Ho suavitzaran. Però em penso que no ho arreglarem pas. Amb el tema del canvi climàtic és complicat tot. Les pluges poden ser a l’estiu i els focs a l’hivern. La gent se’n va rient, se’n va rient, i no és per riure“.

Rey ha dit, però, que si tots hi posem el coll i tothom fa el que ha de fer, ciutadans, ADF, bombers i veïns d’urbanitzacions, es podrà seguir gaudint del bosc. Assegura que «el dia que a un incendi no hi arribem a temps tothom plorarà, però serà el que ens haurem buscat».

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat