L’advocada d’Alerta Solidària parla de detencions dissuasives en el cas dels joves de Pineda de Mar i Arenys de Munt

Els dos joves de Pineda de Mar i d’Arenys de Munt que divendres van ser detinguts per la seva participació a la concentració de Salt del passat 13 de novembre han quedat en llibertat provisional i amb l’obligació de comparèixer davant el jutge cada quinze dies. Finalment, la jutgessa d’Arenys de Mar va desestimar la petició de Fiscalia, que va demanar per a ells presó provisional. Se’ls acusa de desordres públics, danys i atemptat a l’autoritat, en base a un atestat policial que la seva advocada, Núria Casajuana, d’Alerta Solidària, ha afirmat que en certs aspectes conté un relat fals.

En declaracions a Ràdio Calella TV, l’advocada dels dos joves -que tenen uns 20 anys- ha assegurat que es busca un efecte dissuasiu amb les seves detencions.

Si realment estem davant de persones i fets tan i tan perilloses, el moment no es tria, és l’immediat. Si en una concentració algú fa desordres i danys molt forts, les detencions han de ser allà, no al cap d’un mes o dos, en un moment determinat per complir l’efecte dissuasiu i a partir d’una minuta que, per nosaltres, en certs aspectes podríem dir que és inventada.

Entre els delictes dels quals se’ls acusa hi ha el d’atemptat a l’autoritat, tot i que l’advocada exposa que no s’ha aportat cap tipus de documentació que acrediti lesions als agents.

Els delictes acostumen a ser de desordres públics, danys o atemptat contra agents de l’autoritat. Consti que en el cas dels dos Peres, segons el que hem conegut, no s’ha acreditat cap lesió a cap agent (…) Vam decidir no declarar davant el jutge perquè l’atestat està acompanyat d’una quinzena de vídeos que no vam poder veure, i vam decidir no declarar per protegir el dret de defensa.

Al jove de Pineda de Mar se’l va detenir divendres, a primera hora de matí, a casa seva. Agents de paisà dels Mossos d’Esquadra se’l van emportar emmanillat a la comissaria, on també hi van traslladar el detingut a Arenys de Munt. Al cap d’unes hores els van portar a seu judicial, quedant després en llibertat provisional. Durant el matí, diverses persones es van concentrar a les portes de la comissaria per donar-los suport.

La seva advocada ha explicat que els joves es troben bé d’ànims, i alleugerits després que la jutgessa desestimés la petició de Fiscalia, que havia demanat presó provisional.

Els vaig veure divendres quan es va decidir la llibertat per a ells. Són plenament conscients i saben que portem un temps acumulant detencions a les concentracions, no és nou, i hi ha molta gent que té assumit que és una qüestió aleatòria que un dia li pot tocar a un i un altre, a un altre.

Als dos detinguts se’ls vincula amb la concentració del passat 13 de novembre a Salt, quan Tsunami Democràtic va cridar a tallar l’AP-7. Casajuana ha explicat que no se’ls va idenficar allà sinó hores després a Girona i que Mossos va creuar les seves dades amb les imatges de la protesta, en el que seria un procediment habitual per part del cos en les últimes convocatòries del moviment independentista.

Les seves detencions s’emmarquen en les instruccions que està portant un jutjat de Girona, encara en una fase molt incial, i pel que ha explicat l’advocada d’Alerta Solidària podrien haver-hi noves detencions ja que hi ha una altra quinzena de persones identificades.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *