L’Ajuntament aprova una moratòria urbanística per estudiar si s’amplia el catàleg patrimonial

Can Llobet és una de les finques incloses en el catàleg patrimonial

Una comissió tècnica i social, integrada pels partits polítics que tenen representació municipal, decidirà si s’amplia el catàleg d’edificis o elements arquitectònics sota protecció. Es constituirà en un termini de 30 dies a comptar des de dijous passat, segons va anunciar l’alcalde accidental en sessió plenària. D’entrada, s’estudiarà un llistat de 40 finques extretes d’una proposta molt més àmplia treballada i presentada per l’associació Amics del Patrimoni de Calella.

El ple de l’Ajuntament de Calella en bloc ha aprovat la moratòria d’un any en la concessió de llicències per dur a terme actuacions de reforma, rehabilitació o enderrocament, entre d’altres, sobre una quarantena de finques de la ciutat. És el temps que s’atorga a la comissió que tindrà l’encàrrec de decidir si s’incorporen al catàleg actual de 55 edificacions protegides que consten al Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal. Per exemple, hi figuren el Mercat Municipal o l’escorxador, la balustrada del Passeig Manuel Puigvert, cases senyorials dels carrers Anselm Clavé, Jovara i Església, la Fàbrica Llobet-Guri o l’antiga Biblioteca Costa i Fornaguera.

El president d’Amics del Patrimoni, que s’ha encarregat de realitzar els estudis prospectius a peu de carrer, defensa la necessitat de preservar el patrimoni històric que s’aixeca en carrers i places de Calella perquè aporta bellesa arquitectònica i paisatgística. Xavier Gamell assegura que ha de ser compatible amb els interessos dels propietaris.

A partir d’aquí, aquesta comissió que s’ha de crear en un termini de 30 dies, segons va dir l’alcalde, haurà decidit si val la pena catalogar o no, i de quina manera. Nosaltres, com a comissió que ha trepitjat la ciutat, pensem que no ha d’interferir en l’edificabilitat permesa perquè això sí que aniria en perjudici del propietari.

En una entrevista a La Ciutat, Gamell ha posat de relleu que el treball a peu de carrer s’ha centrat en edificacions soltes però també nuclis de cases amb alt significat històric.

Hi ha dues zones molt interessants: les cases de Pequín i les “cases barates” de Sagnier perquè encara en queda conjunt. Urbanísticament, pots tenir una casa maca però si està solta, si no l’acompanya l’entorn, perd valor. Ara bé, quan se’n conserva una tirada, que a més representa una època històrica determinada, té més importància.

Les “cases barates” de Sagnier es van construir en període republicà, els anys 30. Són cases de planta baixa i una alçada, amb estètica cuidada. Tot al contrari de les que hi ha a Sant Quirze, aixecades durant l’època franquista, sota les quals hi ha indicis que també s’estendria el jaciment del Roser. Per això, algunes veus en demanen l’enderrocament per deixar al descobert una altra part de les ruïnes romanes. En aquest sentit, Calella en Comú proposava reubicar els habitants als pisos socials projectats sobre l’Aldi. El president d’Amics del Patrimoni ha revelat avui que la idea surt de l’associació i que es va plantejar a l’assemblea del passat mes de novembre.

És ideal, pràcticament hi cabrien tots els pisos. Però estem parlant de molts diners perquè no es tracta de fer pisos socials a lloguer, amb ingressos per l’Ajuntament; sinó de reubicar-hi la gent d’un bloc per continuar amb les excavacions. Això és molt a llarg termini.

Xavier Gamell ha comentat que Calella conserva poc patrimoni arquitectònic i que tampoc l’administració, fins ara, ha contribuït de forma clara a la seva preservació. Amb tot, ha explicat que hi ha exemples de bones iniciatives en cases del casc antic i carrers Anselm Clavé, Jovara i Església. En aquest sentit, ha avançat que l’associació promourà uns premis per reconèixer als propietaris que han dut a terme actuacions fetes amb sensibilitat i incentivar-la.

Es pot tenir una casa protegida i tenir sensibilitat sense haver d’hipotecar la comoditat (…) Ara establirem uns premis per reconèixer als particulars que fan restauracions.

Amics del Patrimoni de Calella recuperarà els premis a la restauració arquitectònica que cada desembre entregava l’Associació Amics de Calella que presidia l’historiador Jordi Amat i Teixidó.

En un altre ordre de qüestions, Xavier Gamell ha avançat que l’entitat ha sol·licitat la declaració de BCIL per a la Plaça de l’Ajuntament, nucli fundacional de la ciutat. Una petició que es fa en vistes a la commemoració del 700 aniversari de la creació de Calella.

La Plaça de l’Ajuntament és on es va fundar la ciutat ara fa pràcticament 700 anys. Era una cruïlla de carrers quan Bernat I va manar que s’hi fes un mercat i una vila nova. Això comporti que neixi Calella i evolucioni molt ràpid. A aquest fet històric se li ha de donar la importància que es mereix perquè durant 700 anys s’ha mantingut com a centre neuràlgic de la ciutat.

El moment fundacional de Calella com a ciutat s’ha recollit en el llibre “De la pobla de la Calella a la ciutat de Calella”, de l’historiador Xavier Soldevila, que ha encetat la col·lecció d’estudis locals promoguts a través de la beca Jordi Amat i Teixidó.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *