L’Ajuntament demana la declaració de mercat d’habitatge tens per contenir els preus del lloguer

Foto d’arxiu

Calella vol acollir-se a la llei catalana de regulació dels preus del lloguer. Govern i oposició, a excepció del grup municipal de Cs, van donar suport a la iniciativa promoguda per Esquerra i Calella en Comú per tal d’actuar davant la crisi habitacional generada per una nova “bombolla immobiliària”, i que s’ha vist agreujada durant l’època pandèmica. La petició es traslladarà a la Generalitat de Catalunya amb un tràmit d’urgència.

Calella sol·licita ser mercat d’habitatge tens durant cinc anys, amb opció de pròrroga, per tal que el preu dels nous contractes de lloguer que es subscriguin sigui un 5% inferior al de referència que fixa la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un mecanisme que busca fixar un topall en àrees on els preus s’han disparat i hi ha dificultats d’accés a l’habitatge. No té caràcter retroactiu i en queden exclosos els habitatges de protecció oficial i els que estan integrats en xarxes públiques de lloguer social.

Des d’Esquerra, el portaveu Xavier Ponsdomènech, defensa la necessitat d’activar aquest instrument de regulació per garantir el dret a l’habitatge, entès com una peça clau de l’estat del benestar.

Segurament aquesta llei té mancances, en som conscients, però és un pas important. Tot el que suma ens hi hem d’afegir (…) Es tracta d’aturar la pujada de preus que preocupa perquè la despesa mitjana per fer el pagament del lloguer ja suposa el 30% dels ingressos d’una família, i aquesta xifra s’ha disparat fins al 50% durant la pandèmia.

Calella en Comú afirma que la declaració de mercat tens està donant fruïts a la vintena de poblacions que s’hi han acollit. La majoria són de l’àrea metropolitana de Barcelona. La capital també ho ha sol·licitat, així com diversos municipis de la comarca. El portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, recalca que Calella no es pot permetre ser una “illa” dins d’aquest àmbit d’influència.

No arribem a l’any d’experiència però sí tenim dades que indiquen que hi ha una baixada suggerent, no molt gran, que passa dels 750 als 650 euros als municipis on s’aplica.

També la CUP ha votat a favor d’establir mecanismes de regulació del mercat del lloguer. Núria Freixas:

Considerem que l’habitatge és un dret bàsic que no es pot deixar al lliure mercat, s’ha de regular. Aquest és un primer pas d’intervenció que és molt oportú.

El Govern Municipal  del PDeCAT i el PSC també se suma a la proposta entenent-la com un instrument més dins del conjunt de polítiques públiques d’accés a l’habitatge que, segons el portaveu Josep Torres, s’estan fent des de les administracions, i també Calella. En aquest punt, recorda la funció de la Fundació Hàbitat Solidari.

És una eina més, però continuarem desplegant polítiques d’habitatge que fomentin el lloguer assequible. Tenim un instrument com Hàbitat Solidari, que no va crear aquest Govern, i anteriorment se li ha anat donant suport, i a finals d’any tindrà una bossa de 150 habitatges de lloguer assequible.

Cs es desmarca de l’acord amb la resta de partits argumentant que les administracions disposen d’altres eines per promoure l’accés a l’habitatge sense haver d’intervenir en el lliure mercat. Segons critica el regidor Guillermo Gomis, aquesta tampoc sembla que sigui una prioritat del Govern de la Generalitat de qui diu es dedica a destinar els recursos públics als seus “xiringuitos”.

A vostès no els preocupa l’habitatge, només els preocupa fer propaganda. Pur populisme. Sinó podrien contemplar en els pressupostos els fons per cobrir les necessitats d’habitatge social. Som la comunitat autònoma que destina menys diners a l’habitatge, la meitat de la mitjana estatal. La realitat és que prefereixen destinar recursos a “xiringuitos” i obrir ambaixades a Austràlia o el Japó, en comptes dels problemes socials.

El regidor de Cs nega les dades presentades pels promotors de la petició sobre els efectes de la declaració. Segons ell, durant el primer any d’aplicació de la llei de contenció de les rendes, el preu del lloguer va pujar a Barcelona i, per contra, va baixar a Madrid.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *