Dol per la mort de Josep-Maria Terricabras, referent intel·lectual i polític

Commoció en el món acadèmic, intel·lectual i polític per la mort del filòsof calellenc Josep-Maria Terricabras, aquest dimarts als 77 anys. Va tenir una extensa trajectòria acadèmica que va combinar amb la militància política i l’activisme en favor dels drets humans. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Girona, on va dirigir durant 25 anys la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, que era la seva especialitat. A més, va publicar diversos llibres relacionats amb la filosofia del llenguatge, la lògica, la teoria del coneixement i l’ètica. Entre els anys 2014 i 2019 va ser eurodiputat per ERC i al Parlament Europeu va ser nomenat president del grup de l’Aliança Lliure Europea.

Josep-Maria Terricabras ha mort aquest dimarts als 77 anys, tal com va informar el seu partit anit. L’Ajuntament de Calella hi reaccionava d’immediat amb una pilada a la xarxa social X, sumant-se a l’allau de mostres de condol que es van produir arran de conèixer-se el seu decès.

L’alcalde Marc Buch recordava la seva última visita a Calella, l’any passat, amb motiu de la presentació del llibre dedicat a la poetessa Maria Cardona.

També el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, compartia un missatge a xarxes, assegurant que el país perd amb ell un referent de la defensa de Catalunya, dels valors republicans i l’humanisme.

ERC, a qui va representar com a eurodiputat al Parlament Europeu entre el 2014 i el 2019, expressava la consternació del partit per la mort del “company” Terricabras, de qui destaquen la noblesa d’ideals i la voluntat de servei al país.

La Universitat de Girona (UdG) també compartia un missatge a xarxes socials per lamentar la pèrdua del catedràtic calellenc.

Nascut a Calella l’any 1946, després de llicenciar-se en filosofia a la Universitat de Barcelona, va ser becari de la Universitat de Münster (Alemanya), del St. John’s College (Cambridge, Anglaterra) i investigador a la Universitat de Berkeley (Califòrnia, EUA). És doctor per les universitats de Münster i de Barcelona.

Va ser professor tutor a la Universitat de Münster, durant 9 anys catedràtic de filosofia de l’Institut Sant Elm, de Sant Feliu de Guíxols, i professor encarregat de curs del Departament de Matemàtiques de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Va formar part de diferents Acadèmies internacionals: la Leibniz Sozietät der Wissenschaften zu Berlin; la New York Academy of Sciences i el Centro Filosofico Internazionale Karl-Otto Apel (Acquappesa-Coseza, Itàlia).

L’any 2000 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, concedida pel Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. També va ser membre del Consell de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya i del Consell Consultiu de la Fundació Universitària Balmes, de la Universitat de Vic. També va formar part de diversos Comitès Científics de revistes nacionals i internacionals.

Al llarg de la seva dilatada trajectòria va publicar 16 llibres, va participar en dotzenes d’obres col·lectives i va escriure més de 50 articles d’interès científic en català, castellà, alemany, anglès, francès, italià, polonès i basc. Va traduïr obres de L. Wittgenstein, F. Nietzsche i S. Freud; va adaptar al català el projecte “Philosophy for Children” de M. Lipman, i va dirigir l’actualització del Diccionario de Filosofía de J. Ferrater Mora. La seva especialitat acadèmica és la filosofia contemporània, especialment la filosofia del llenguatge, l’ètica, la lògica i la teoria del coneixement.

Membre del PEN Català, fou president del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional (2008-2014), des d’on dirigí la redacció del Manifest de Girona (2011) sobre els drets lingüístics, que va ser traduït a més de 70 idiomes.

Entre d’altres fou membre del Comitè d’Ètica de l’Hospital Josep Trueta de Girona, col·legiat d’Honor del Col·legi de Metges de Girona, membre de la Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau, assessor del Consell de la Gent Gran de Catalunya i membre de l’Assemblea Nacional Catalana.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *