L’alcalde en funcions convoca la sessió de tancament del mandat municipal

Amb dos únics punts a l’ordre del dia, aquest dimecres 14 de juny a la tarda tindrà lloc l’última sessió plenària del mandat municipal 2019-2023. Servirà per aprovar, si s’escau, les actes pendents i les resolucions emeses des de l’últim ple. Serà l’últim cop que es podran donar cita totes les regidores i regidors que han format part de la Corporació Municipal durant els últims quatre anys, dels quals només set repetiran en el pròxim mandat municipal: Buch (Junts), Ponsdomènech (Esquerra), Sellés (Esquerra), Rando (PSC), Laroussi (PSC), Sánchez (EC) i Tejada (CECP). Els nous càrrecs electes prendran posessió de l’acta de regidora i regidor en la sessió extraordinària que tindrà lloc aquest dissabte 17 de juny al migdia, quan es compliran 20 dies exactes de les eleccions celebrades el 28 de maig. A més, es farà la proclamació de Marc Buch com a alcalde del nou govern de coalició entre Junts i el PSC, que tindrà majoria absoluta.

El govern de Calella per al mandat 2023-2027 començarà a caminar aquest dissabte 17 de juny un cop quedi constituït el nou Ajuntament sortit del mandat de les urnes del 28 de maig i, per tant, Marc Buch sigui proclamat alcalde, havent-se garantit la investidura en la primera votació amb els suports de Junts i el PSC.

Aquest dissabte, prendran possessió de l’acta de regidora i de regidor els nous 17 càrrecs electes de les set candidatures que han obtingut representació municipal. Són:

Junts:
Marc Buch
Josep Grima
Lídia Pidemunt
Quim Pla
Araceli Santarén
Manel Vicente

Esquerra:
Xavier Ponsdomènech
Míriam Sellés
Joan Ferrer

PSC:
Cindy Rando
Soufian Laroussi
Eva Cuadros

Estimem Calella:
Enric Gómez
Lucia Sánchez

Calella en Comú Podem:
Sebastián Tejada

PP:
Celine Coronil

CUP:
Albert Comas

regidors_20230529

Procediment de la sessió constitutiva del 17 de juny

La sessió constitutiva del nou Ajuntament de Calella, com passa cada quatre any, està marcada per un protocol i una simbologia especial.

Començarà amb la formació de la mesa d’edat integrada pels electes de major i menor edat presents en l’acte, que actuaran com a secretaris i declararan constituïda la Corporació Municipal. Hauran de comprovar les credencials presentades pels electes perquè, seguidament, prenguin possessió de l’acta i adquireixin la plena condició dels seus càrrecs. Ho faran des dels seients que ocuparan a la sala de plens i serà indispensable que jurin o prometin acatament a la Constitució espanyola i, algunes persones, per consciència, utilitzen fórmules que expliciten que no ho fan per voluntat pròpia sinó per imperatiu legal.

Un cop resolt aquest tràmit, l’únic acord que es pot adoptar en la sessió constitutiva és l’elecció de l’alcalde o alcaldessa per part dels regidors. Només podran presentar candidatura les persones que hagin encapçalat les llistes electorals i així ho hauran de manifestar en aquell moment. Es procedirà a la votació, que no serà a ma alçada sinó que ho escriuran en un paper que dipositaran a l’urna, i serà proclamat qui obtingui la majoria de vots. En aquest cas, un mínim de 9 respecte els 17 que conformen la Corporació Municial. S’ho ha garantit Marc Buch, el cap de llista de Junts, després del pacte amb el PSC.

Un cop se certifiqui que és el candidat que ha obtingut la majoria dels vots – hores d’ara es desconeix si cap altre cap de llista s’hi presentarà –, Buch farà un segon jurament o promesa en qualitat d’alcalde i se li farà entrega de la vara. És el símbol de la màxima autoritat local. En aquest precís moment, la presidència d’edat quedarà dissolta i li cedirà el lloc.

Llavors s’obrirà una ronda d’intervencions dels portaveus dels diferents grups municipals, per ordre de menor a major representació, finalitzant amb la intervenció de qui serà proclamat alcalde.

Sessió d’organització del nou Ajuntament

Al cap d’uns dies, se celebrarà el que s’anomena ple d’organització de l’Ajuntament, en què es formalitzarà la creació dels diferents grups municipals, es farà el nomenament dels tinents d’alcaldia i la delegació de competències que farà el futur alcalde entre els membres del seu govern. És a dir, qui ocuparà cadascuna de les carteres de gestió del nou cartipàs municipal.

En declaracions al programa La Ciutat, Marc Buch ha avançat que es donarà a conèixer entre dissabte i dilluns de la setmana vinent.

Si no és el dia 17, com a màxim el dilluns 19 de juny es coneixerà el nou cartipàs municipal. Després hi ha altres delegacions a empreses i consorcis o organismes que s’hauran d’acabar de desenvolupar. Les àrees que liderarà cadascun dels regidors i regidores del Govern s’anunciarà un cop hagi estat escollit alcalde.

En la roda de premsa de presentació del pacte, ja es va avançar que l’executiu local tindrà quatre tinences d’alcaldia i les ocuparan, per aquest ordre: Cindy Rando (PSC), Josep Grima (Junts), Lídia Pidemunt (Junts) i Soufian Laroussi (PSC).

Buch ha dit que valoren diverses dedicacions exclusives i que tindran dos càrrecs de confiança que no es decidiran a nivell de partit sinó de govern.

Són dos càrrecs de confiança que realment fan falta per tirar endavant Calella. En cap cas seran càrrecs de partits, només mirarem que el perfil de la persona que s’incorpori respongui a allò que necessitem.

Durant la sessió d’organització, també s’establirà la periodicitat de les sessions plenàries i les persones designades per representar l’Ajuntament de Calella a organismes superiors i consorcis.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *