L’arxiu municipal incorpora el fons privat de Jaume Pruna i del Club Balonmano Calella

Pere Bellavista (al centre) va ser limpulsor dels tornejos internacionals dhandbol que va organitzar el Balonmano Calella

Els fons privats de Jaume Pruna, l’ànima del Grup Pa, Vi i Moltó; i del desaparegut Club Balonmano Calella han passat al municipi. Aquest matí s’han formalitzat els convenis de cessió a l’arxiu municipal, que en farà la catalogació, conservació i la difusió a través del Museu Arxiu. A la signatura hi han assistit Albert i Patrícia Pruna, i Miquel Martí, qui custodiava els documents de l’entitat esportiva.

El Club Balonmano Calella es va fundar l’any 1952 per iniciativa de Pere Bellavista, qui en va ser el president fins a la seva desaparició, en plena pandèmia. Tota la documentació generada durant aquest temps, en format paper però també audiovisual – fotografies i vídeos – s’han donat a l’arxiu municipal perquè en faci la conservació i la posi a l’abast de la ciutadania i dels investigadors que en vulguin fer recerca.

DONACIÓ BALONMANO CALELLA WEB 20230119El fons té un valor històric destacat per la transcendència que van tenir els tornejos internacionals d’handbol que es van organitzar entre 1981 i el 2019. Se’n feien dues edicions anuals que reunien equips d’arreu del món, que s’allotjaven aquí a la ciutat durant almenys una setmana. Una iniciativa que s’ha convingut pionera del que avui s’anomena el turisme esportiu. Miquel Martí, qui va ser l’últim vicepresident de la junta del Balonmano Calella, ho ha recordat a micròfons de Ràdio Calella TV.

Vam començar amb el torneig de Setmana Santa, per a categories júniors, i que es pactava amb equips de França i Alemanya i que inicialment se celebrava de manera rotativa. Això va durar només tres anys perquè a partir de la quarta edició, el torneig es va establir definitivament a Calella perquè era el que podia oferir millors prestacions: clima, hotels i infraestructura. Després hi vam introduir un segon torneig per la Segona Pasqua que va passar a anomenar-se “Premi Ciutat de Calella”, per a equips sèniors. Llavors ja van participar-hi equips de Rússia o de l’antiga Iugoslàvia que, després de competir a Calella, ho feien als mundials.

Vàries exposicions i la publicació d’un llibre van ser les iniciatives més destacades de la commemoració del cinquantè aniversari del Club Balonmano Calella, celebrat l’any 2002.

En el marc de la trobada que s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Calella, l’alcalde Marc Buch ha adoptat el compromís de recordar la contribució de l’entitat a l’activitat turística amb una exposició retrospectiva que es pugui visitar al MUTUR.

Hem arribat a l’acord de fer una primera exposició temporal sobre la contribució del balonmano a l’activitat turística. Va ser el primer club que va apostar pel turisme esportiu a través del torneig que organitzava i que, segons comentava ara mateix Miquel Martí, va arribar a aplegar 213 equips internacionals. Això va ser d’inspiració per extrapolar aquestes iniciatives de turisme esportiu a d’altres disciplines i no només a Calella, sinó a tot el territori.

L’arxiu municipal també tractarà el fons personal de Jaume Pruna, un calellenc polifacètic “entregat a la ciutat”. Així és com l’han recordat els seus fills Albert i Patrícia, que aquest matí s’han reunit amb l’alcalde per signar el conveni de cessió amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de les generacions futures.

DONACIÓ PRUNA WEB 20230119

La documentació abraça tota la trajectòria vital del qui va ser ànima i president del Grup Pa, Vi i Moltó.

Aquest arxiu comprèn des de l’arribada del meu pare a Calella, l’any 1953, fins que va marxar, el 2019. Recull tota la seva trajectòria personal però també a nivell de Pa, Vi i Moltó i Creu Roja (…) A través de la donació a l’Arxiu Municipal, esperem que en quedi constància per a les futures generacions i el pugui consultar qui vulgui fer-ne una recerca o estudi.

La cessió de l’arxiu personal és la segona que fa la família de Jaume Pruna d’ençà de la seva desaparició, ara fa tres anys. En un primer moment es va donar el fons i el patrimoni del Grup Pa, Vi i Moltó, que s’ha començat a inventariar.

Parlem de tots els quadres, els bustos… El patrimoni del Pa, Vi i Moltó i tot el que la gent del poble va donar. Tot ha de revertir en el poble, no únicament la documentació i les fotografies.

L’arxiu de Jaume Pruna i del Club Balonmano Calella s’incorporen al fons municipal, amb el compromís de catalogar-los, conservar-los i fer-ne difusió amb plenes garanties, tal com ha subratllat l’alcalde Buch.

Vull traslladar l’agraïment a la família Pruna i al Miquel Martí per haver pensat en entregar el seu fons a la ciutat. La donació a l’Arxiu Muncipal significarà que tota la ciutadania el pugui consultar i estigui a l’abast de futurs investigadors. Un altre component important és que s’inventariarà i es conservarà amb garanties de seguretat.

Les donacions s’han formalitzat aquest matí a l’Ajuntament en una trobada a la que també hi ha assitit la directora de l’Arxiu Municipal, Mª Lluïsa Fernández.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *