L’ABS de Calella promou l’exercici físic entre les persones amb fibromiàlgia i síndromes de sensibilització central

Sota el nom Pas a Pas, l’Àrea Bàsica de Salut de Calella, engega un seguit de tallers al gimnàs de la piscina municipal, per promoure l’activitat física entre les persones que pateixen fibromiàlgia o altres síndromes de sensibilització central. Amb l’activitat física es busca reduir els símptomes de les persones que pateixen aquestes malalties. El programa es duu a terme gràcies al CAP de Calella i amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Aquest trimestre el programa Pas a Pas, que realitza el CAP de Calella, està adreçat a totes aquelles persones que pateixen fibromiàlgia o altres síndromes de sensibilització central.

Des de l’Àrea Bàsica de Calella, han volgut donar resposta, amb l’activitat física a aquests tipus de pacients, per tal de reduir els seus símptomes i millorar la seva qualitat de vida. Mònica Cuadrado, Psicòloga del Programa Benestar Emocional i Salut Comunitària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ho explica.

Aquests tipus de síndromes són malalties cròniques. Tenen períodes on els símptomes s’intensifiquen més i que afecten qualsevol part de l’organisme. És un tipus de síndrome que pot ser molt limitant i que les persones pateixen molt. Tenint en compte que hi ha evidència científica que l’exercici físic pot ser un bon tractament per disminuir aquests símptomes, es va valorar donar resposta a aquests tipus de pacients.

El programa està dividit en deu sessions. Des del passat 12 de gener, cada dijous d’11 h a 12:30 h, es fan al gimnàs de la piscina municipal. Allà els participants reben una xerrada sobre salut per, després, donar pas a l’activitat física, realitzada per un especialista.

Fem una xerrada monogràfica on diferents professionals del CAP expliquem algun aspecte sobre nutrició, des del punt de vista de la nutrició, de la fisioteràpia o del benestar emocional. A partir d’aquí hi ha un especialista que fa una activitat física dirigida i combinem classes de ball, relaxació, exercicis de força i estiraments.

Els grups són reduïts per «poder oferir un servei de major qualitat». La iniciativa està tenint molt bona acollida i al CAP ja tenen llista d’espera. Cuadrado ha afirmat que aquesta és una «prova pilot» i si funciona bé, hi haurà més edicions.

Hem de veure quin impacte té. Hem utilitzat uns instruments metodològics per veure l’eficàcia i si realment té un impacte pel que fa al benestar emocional. Al final de les sessions tornarem a passar uns qüestionaris per veure l’eficàcia d’aquests tipus d’intervenció, però la nostra idea, si hi ha una valoració satisfactòria, és poder-la anar repetint.

Les persones interessades a participar a futures edicions han de posar-se en contacte amb l’equip d’informació primària, on les apuntaran a una llista d’espera.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *