Es retornaran les 911 multes interposades a Calella durant el primer estat d’alarma

Calella no es quedarà finalment la recaptació de les multes interposades durant els mesos de confinament total. Així ho ha confirmat aquest matí el consell d’Interior, Joan Ignasi Elena, qui ha assegurat que es retornaran totes les multes pagades durant el primer estat d’alarma, unes sancions que a Catalunya pugen fins als 4 milions d’euros. Del març al juliol del 2020 a Calella es van interposar 911 denúncies per sobrepassar els límits fronterers establerts. Pel cap baix, el consistori havia de rebre uns 233.000 euros procedents d’aquestes sancions.

eInterior ha pres la decisió després de la sentència del Tribunal Constitucional que va declarar inconstitucional el confinament total de la població amb l’estat d’alarma. La sentència, però, que afirmava que les multes cobrades no calia tornar-les, si obligava a anul·lar les que estiguessin recorregudes o sense pagar. En una entrevista a TV3 el conseller Elena ha afirmat que el retorn dels diners “té complexitat i s’està estudiant com gestionar-ho“. També ha reconegut que “la sentència és molt clara”.

La sentència que diu que no s’hauria pogut fer l’estat d’alarma, posa en una situació difícil el manteniment d’aquestes multes i hauran de ser retornades. La sentència en aquest sentit ha estat molt taxativa. El govern de l’estat ja va prendre la decisió i ara ens tocava a nosaltres. És complex i hem de mirar com ho gestionem. Per mi és injusta, però la sentència és molt clara.

L’agost del 2020 el Departament d‘Interior va assegurar el 85% de la recaptació de les multes seria pels ajuntaments. El món municipalista havia reclamat en reiterades ocasions quedar-se amb l’import de les sancions per poder afrontar les mesures i accions que es van haver de posar en marxa a conseqüència de la crisi sanitària. Les infraccions comportaven sancions econòmiques que anaven dels 601 als 300.000 euros. En el cas de Calella, la recaptació de les multes per trencar el confinament es movia en una forquilla entre els 465.000 i els 233.000 euros. En declaracions a Ràdio Calella TV, l’alcaldessa Candini assegurava que lluitaria fins al final perquè els diners es quedessin a les administracions locals.

Ja fa molts dies que se sap que aquests diners no van als ajuntaments sinó que se’ls queda la Generalitat, doncs de cap de les maneres! Lluitaré al màxim perquè al final són els ajuntaments i les policies locals que han fet els controls, han dedicat esforços i fet hores extres, però seguir el confinament no és fàcil.

Segons les últimes dades, al conjunt de Catalunya hi ha 146.000 expedients creats. A 83.000 encara no s’ha imposat cap sanció, a 63.000 s’ha imposat una multa i en 23.000 casos la persona afectada ja l’havia pagat. L’import aproximat és de 3,1 milions d’euros.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *