Les agències de viatges donen per perduda la temporada

El coronavirus ha portat al turisme a zero. Quan la gent començava al mes de març a planejar les seves vacances per aquest estiu el coronavirus ho va paralitzar tot. De fet l’esclat de la pandèmia va produir-se en el moment de més feina per a les agències de viatges. És un dels sectors que ha quedat més tocat per la crisi generada per la Covid-19 i qui ja dona per perduda la temporada. Es preveu que aquest 2020 la facturació de les agències sigui un 70% inferior a la del 2019, i no s’espera poder recuperar la facturació prèvia a la crisi fins al 2022. El seu gran problema és la falta de liquiditat, no només perquè no han facturat durant el confinament, sinó perquè han hagut de fer front a la devolució d’hotels i vols anul·lats, i algunes aerolínies encara no han pagat a les agències.

Hi ha moltes agències que segueixen tancades però que fa setmanes que treballen per gestionar canvis i devolucions. Les que han obert, com l’agència calellenca viatges Blau Marí, treballen a mig gas i amb la perspectiva per reconvertir les cancel·lacions en ajornaments o en destins més propers i segurs. Toni Corral, gerent de viatges Blau Marí i el Club del Viatger, ha explicat en declaracions al programa La Ciutat, que la por és la principal causa a no voler viatjar aquest estiu.

Nosaltres seguim oberts al públic però la realitat és que no entra ningú aquí l’agència. La gent té por i respecte a viatjar aquest estiu. Tampoc no arriben turistes pel mateix motiu que els catalans no volen viatjar. Nosaltres al mes de març quan es va produir el confinament teníem moltíssims viatges programats per aquest 2020 i tots aquests viatges els hem hagut de cancel·lar o posposar. Hem hagut de tornar diners i fer com uns vals amb diners que ens havien donat de dipòsit.

I és que el sector turístic afronta un estiu complicat. A l’agència Viatges Tauro aquests dies l’única demanda que tenen és per comprar bitllets nacionals. Viatges per anar a veure familiars pel territori espanyol o per qüestions de feina. De fet les agències de viatges calculen que un 85% dels usuaris seran aquest any nacional i només un 15% estrangers. El seu gerent, Joan Hernández, assegura també que la por i la incertesa davant d’un segon confinament fa que no entrin reserves.

Ara ens trobem a gent que es vol moure per qüestions laborals o familiars, per Espanya i estem fent molts bitllets d’AVE. Que et demani una persona ara planificar un viatge, ara aquest tipus de client no el tenim. Una de les premisses per viatjar és la seguretat i ara seguretat sanitària no en tenim. I una altra qüestió és que la gent tampoc sap si podrà tornar si marxa fora d’Espanya.

Les dues agències calellenques coincideixen a donar la temporada per perduda i esperen que de cara al 2021 la situació s’hagi revertit, tot i que fins al 2022 no esperen poder recuperar la seva facturació prèvia a la crisi de la Covid-19.

Francament d’aquest any no esperem res. A mesura que avancen els mesos hem passat per diferents estadis, al principi dèiem; aquest any guanyarem poquet, després dèiem; està tot perdut, ara diem com menys diners perdem millor. Estem realment esperant poc.

Hernández espera poder recuperar la facturació en vistes al 2022.

És un any perdut, l’any que ve per més que sigui millor no podrem recuperar tot el del 2020. L’any que esperem poder-nos recuperar serà ja en vistes del 2022.

Es calcula que ara ja hi ha un 5% de les empreses del sector que han tancat i un 50% estarien en risc de tancament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.