Les eleccions catalanes s’ajornen fins al 30 de maig

Reunió de taula de partits sobre les eleccions al Parlament

Les eleccions al Parlament de Catalunya seran el 30 de maig. Ho han confirmat aquesta tarda el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una compareixença de premsa posterior al consell executiu que ha portat a la signatura del decret d’ajornament dels comicis que s’havien convocat pel diumenge 14 de febrer.

Aquest matí, el Govern s’ha reunit amb les diferents forces polítiques amb representació al Parlament, que han acordat per unanimitat posposar les eleccions a causa de la tercera onada del coronavirus. El PSC és l’únic partit que s’oposa a la nova data i no descarta recórrer el decret.

Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, ha manifestat que l’ajornament de les eleccions al 30 de maig es tracta d’una decisió “molt meditada i molt raonada” davant l’evolució de la pandèmia que ha qualificat de “preocupant“.

Davant la seguretat que les properes setmanes seran molt difícils a nivell sanitari, ens hem vist obligats a prendre la decisió de traslladar les eleccions a la primavera.

El vicepresident ha exposat que celebrar les eleccions el 14 de febrer “és un risc inassumible a nivell sanitari i un perjudici per a la participació que ha de legitimar tot procés democràtic“. Així mateix, ha esmentat que s’ha pres aquesta decisió per evitar que els comicis coincideixin “amb les setmanes més difícils de la tercera onada de la pandèmia” i perquè ningú renunciï al seu dret a vot per por a contagiar-se.

Traslladem les eleccions al Parlament de Catalunya al proper diumenge 30 de maig per tal de minimitzar el risc epidemiològic i garantir que el procés electoral es pugui celebrar amb una alta exigència de qualitat democràtica.

Aragonès també ha agraït “la predisposició i comprensió dels partits per buscar una nova data“.

Per la seva part, Meritxell Budó, consellera de la Presidència, ha avançat que demà dissabte es publicarà al DOGC el decret que suspèn les eleccions del 14 de febrer i les trasllada al 30 de maig. Budó ha declarat que “la situació epidemiològica ha empitjorat” i que “el més important en unes eleccions són els electors, i en les condicions actuals de pandèmia hem de garantir el dret a la participació política, el dret a vot, però també el dret a la salut, el dret a la vida“.

En les últimes hores Salut ha notificat 4.216 nous contagis i 20 defuncions més per coronavirus a Catalunya.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *