Les esquerres no llencen la tovallola: la CUP confirma converses amb ERC i els comuns però decidirà Cs

Imatge d'arxiu

Una setmana i poc més després de les eleccions municipals, la CUP ha fet la valoració oficial i pública dels resultats obtinguts, especialment de l’escenari que s’ha dibuixat amb un empat a 8 regidors entre el bloc dels partits que han estat al Govern (Junts per Calella i PSC) i que ja han acordat reeditar el pacte; i el d’esquerres, amb els tres partits que van participar a la Taula de Cofiança (ERC, Calella en Comú i CUP). En declaracions a Ràdio Calella TV, l’alcaldable cupaire, Núria Freixas, ha confirmat que han mantingut una primera reunió amb els altres dos partits i que s’han emplaçat a tornar-se trobar aquesta mateixa setmana. L’objectiu és treballar el pacte que doni sortida a la majoria de vots que sumen -el 45% del total- i, per tant, accedir al Govern Municipal. Això passaria, només, si presenten un candidat a l’alcaldia i aquest rep també el suport de Cs.

Freixas no descarta que Cs doni suport al bloc d’esquerres per permetre el canvi al Govern de l’Ajuntament de Calella. Amb tot, aclareix que mai la CUP entrarà a negociar-hi ni tampoc acceptarà que els altres dos partits -ERC i Calella en Comú- hi arribin a un acord que sigui condicionant.

Possibles converses poden aparèixer i la resta de partits son autònoms, no podem prohibir mai ni a Comuns ni a ERC que hi vagin. Però nosaltres tenim clar que no hi anirem mai a parlar i també que si els altres dos partits arribessin a un pacte amb Cs nosaltres no formaríem part d’aquell govern.

Freixas s’ha limitat a recordar que la possibilitat està sobre la taula però que desconeix si, hores d’ara, ERC o Calella en Comú han contactat amb l’alcaldable de Cs. Tampoc si ho han fet els partits que la setmana passada van anunciar el pacte de govern: Junts per Calella i el PSC.

En tot cas, afirma que el vot favorable de Guillermo Gomís no seria una llosa que haurien d’arrossegar al llarg del mandat, malgrat la distància ideològica que els separa.

No en tenim constància, aquesta setmana ens hem de tornar a trobar i veurem si hi ha converses (…) Aquest vot positiu tenint en compte el que comportaria tenir un govern d’esquerres, el canvi pel poble i poder desplegar part del projecte CUP en una regidoria seria molt bonic.

Amb tot, Núria Freixas reconeix que ara mateix tampoc està tancat l’acord amb ERC i Calella en Comú.

Conjuntament encara no ho hem decidit. Vam fer una primera trobada de valoració electoral i, a partir d’aquí, cadascú s’ha reunit amb la seva assemblea per valorar l’estratègia. I sí que es contempla el pacte d’esquerres.

En relació als resultats electorals, l’alcaldable cupaire argumenta la legitimitat que tindrien per conformar govern pel nombre de vots que sumen.

Sumant ERC, Comuns i la CUP tenim 3.679 vots, que representa el 45% de l’electorat; versus el 41,45% que és actualment Junts per Calella i el PSC (…) Tindriem clara legitimitat i volem una alternativa d’esquerres, que està sobre la taula perquè tenim 8 regidors cada bloc. Encara tot està sobre la taula.

La data límit per qualsevol tipus de negociació és el 15 de juny, quan s’ha de celebrar el Ple de constitució del nou Ajuntament en el qual els nous regidors prendran possessió del càrrec i es votarà la investidura de l’alcalde o alcaldessa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *