[AMPLIACIÓ] Les farmàcies fan campanya per evitar càncers de pell

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, amb el suport de l’Hospital Clínic, porta a terme fins el 13 de juny la campanya «Abans de deixar-t’hi la pell, consulta».

La campanya té per objectiu detectar els riscos de patir un càncer de pell a través d’un qüestionari de salut i prendre mesures per prevenir-lo. Es fa a 300 farmàcies de Barcelona i província, entre elles, a la Farmàcia Planas de Calella, al carrer Església 360. El que es fa a la gent que hi assisteix ho ha explicat Anna Valls: “Fem unes petites preguntes sobre protectors solars que fan servir, com, i si s’han cremat algunes vegades al llarg de la seva vida. Després mirem els braços i les pigues. Els recomanem quin tipus de crema s’han de posar, i si convé els derivem al metge per a un examen més exhaustiu“.

Anna Valls ha comentat que protegir-se del sol no és només per anar a la platja. Cal protegir la pell també pel carrer, i fins i tot hi ha qui ho necessita a l’hivern. “És veritat que últimament la gent es protegeix més, però no ho fem prou bé. O no ens posem els factors adequats, o molt baixos, o no posem la quantitat de crema adequada. Si se surt al carrer al migdia sempre cal protegir, i depenent del tipus de pell, encara que sigui hivern“.

Tot i ser el càncer més freqüent –es calcula que el 50% dels majors de 65 anys el patirà– és dels que té millors perspectives de curació si es detecta de forma precoç: el 90% dels càncers cutanis es poden curar si es diagnostiquen a temps. Valls: “De moment encara no ha vingut molta gent. Volem que vingui gent perquè el càncer de pell pot esdevenir un problema greu, però és molt fàcil de curar si es detecta a temps“.

La campanya es farà fins el dia 13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell.

Els farmacèutics insisteixen que no costa res anar a la farmàcia fins el 13 de juny i participar a la campanya de detecció precoç de càncers de pell.

La pell és l’òrgan més gran del nostre cos i no sempre en tenim la consciència. No la protegim com cal i per això és important tenir-ne cura tant a l’estiu com a l’hivern. Cada any es guanya en conscienciació, però encara hi ha un gran percentatge de ciutadania que mai ha anat al dermatòleg, i fins i tot que mai es posa crema solar perquè no va a la platja, i per tant no li sembla que li calgui.

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Marta Alcalde, comenta que mai està de més que un dermatòleg ens pugui fer una ullada a la pell, per si tenim algun factor de risc. Alcalde: “És un càncer que pot ser molt agressiu però si es detecta de forma precoç té una curació alta. Amb aquesta enquesta valorem una sèrie de factors de risc, i les persones que en tinguin i no vagin al dermatòleg o no s’ho hagin mirat mai, estaria bé que hi anessin a fer un cop d’ull, que no té perquè ser res però s’ha de controlar“.

Fins als 18 anys les persones reben la màxima quantitat de radiació solar de la seva vida, i totes les cremades passen factura al llarg dels anys perquè la pell té memòria.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Marta Alcalde, emesa a l’Info Vespre

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *