Les residències de Calella, pendents de saber quan començaran a rebre les vacunes contra la Covid

La campanya de vacunació contra la Covid ha arrencat aquest passat cap de setmana i s’espera que arribi, en breu, a les residències de gent gran de Calella. Els usuaris i personal d’aquests centres s’han qualificat com a prioritaris i són els primers als quals s’administrarà, sempre i quan hi hagin donat el seu consentiment perquè la vacunació és voluntària. Des de les residències Marisol, La Maresma i Fàtima expliquen a Ràdio Calella TV que la gran majoria dels seus residents hi han accedit amb l’esperança d’anar recuperant la normalitat després d’un any 2020 molt complicat.

Salut encara no ha comunicat a les residències de gent gran de Calella la data d’inici de la campanya de vacunació als seus centres, de la qual s’encarregaran els dos equips mòbils integrats per professionals de la Regió Sanitària de Girona, tant d’infermeria com d’administració. Una de les condicions per entrar en el grup prioritari és que els centres tinguin el semàfor en color verd i que, per tant, estiguin lliures de contagis.

Ho són les residències Marisol, La Maresma i Fàtima, que sumen un total de 352 residents. Les direccions dels tres centres asseguren que la gran majoria dels usuaris han signat el consentiment informat i han autoritzat que se’ls punxi. Els reticents són pocs entre la gent gran, que confia que la immunitat els permeti recuperar espais de normalitat i, entre d’altres, puguin tornar a veure als seus familiars amb més periodicitat. Entre el personal, i segons expliquen des dels centres, hi ha més treballadors que expressen els seus dubtes. En tot cas, representen una molt petita minoria respecte el gruix de la plantilla.

La vacuna que s’ha començat a administrar a Catalunya i a Espanya és la que ha desenvolupat Pfizer-BioNTech, batejada amb el nom de Comirnaty. S’ha de posar en dues dosis amb 3 setmanes –21 dies– de separació. Es punxa a la part superior del braç, directament al múscul. S’injecta al cos una molècula d’ARN missatger que dona instruccions per fabricar defenses contra l’espícula del virus. El sistema immunitari la identifica com a estranya i produeix anticossos i cèl·lules T per combatre-la.

La majoria de persones que han participat en els assajos clínics han patit efectes secundaris, però han estat lleus i han durat unes hores o pocs dies. Principalment, dolor al lloc de la punxada, dos de cada tres un cert cansament, i més de la meitat, mal de cap. Altres símptomes han estat dolor muscular o a les articulacions, calfreds i febre.

Catalunya tenia previst rebre aquest dilluns 60.000 vacunes de Pfizer, però un problema logístic de la pròpia farmacèutica retardarà un dia l’arribada d’aquesta tramesa. Segons els plans del Departament de Salut, en les properes dues setmanes s’haurà immunitzat 104.000 persones de les residències.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *