L’herència positiva dels episodis de sequera que s’han patit a Catalunya

Infografia del cicle de gestió de l'aigua elaborada per l’ACA

Una major sensibilització i conscienciació ciutadana sobre el consum responsable de l’aigua. En els últims 15 anys s’ha reduït en més de 20% el consum domèstic per persona i dia, segons dades que el director de l’àrea d’Abastament d’Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Molist, ha compartit avui en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV amb motiu del Dia Internacional de l’Aigua, aquest 22 de març.

Molist exposa que aquesta és l’herència positiva que han deixat els freqüents episodis de sequera que s’han viscut al país des del 2002 i que estan afectant aquest 2018 a Catalunya, malgrat les precipitacions del mes de febrer.

Abans dels episodis de sequera es gastaven per persona i dia uns 150 litres; ara en són menys de 120. Aquests 30 litres per persona i dia que s’estalvien a Catalunya permeten, entre d’altres, que es quedin als aqüífers i als embassaments o bé que els rius tinguin més cabal ambiental

Ha posat en valor totes les accions, per petites que semblin, per evitar el malbaratament. Per exemple, posant en pràctica els consells de la campanya d’estalvi que s’està fent aquests dies a Calella mitjançant la distribució d’uns pamflets informatius.

El primer consum de les conques internes s’utilitza per donar aigua a les poblacions. Tot el que poguem fer a casa és molt important. També s’han de fer esforços en el sector de l’agricultura i la indústria, hi ha les mateixes consignes d’estalvi, però al ser primer ús tot el que fem és molt rellevant i té un benefici directe en les reserves

El director d’Abastament d’Aigua de l’ACA ha recordat que l’aqüífer de la Tordera, del qual s’abasteixen d’aigua les poblacions de l’Alt Maresme, va patir un procés de sobreexplotació especialment acusat fins l’any 2002 que va comportar l’entrada d’aigua de mar i la seva salinització. Una situació que es va revertir amb la construcció de la dessalinitzadora, actualment en funcionament, que està permetent la recuperació de la seva qualitat.

L’Ajuntament de Calella ha organitzat per aquest dissabte 25 de març  la Festa del Dia Mundial de l’Aigua, amb diverses activitats adreçades al públic infantil i familiar. Es farà a la plaça de l’Església a partir de les deu del matí i fins al migdia.

 

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al director d’Abastament d’Aigua de l’ACA, Jordi Molist.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *