L’homenatge pendent a Joan Josep Ribas ‘Txespi’

Joan Josep Ribas 'Txespi' en una entrevista als estudis de Ràdio Calella TV
Joan Josep Ribas 'Txespi' en una entrevista als estudis de Ràdio Calella TV

El Festival de Jazz i Blues de Calella adoptarà el nom del seu creador: el promotor i divulgador musical Joan Josep Ribas, conegut popularment amb el sobrenom de ‘Txespi’. Enguany, la cita musical arribarà a la seva vint-i-cinquena edició, la primera amb l’absència de qui en va ser l’ànima i a qui ara es planteja homenatjar amb un festival que podria comptar amb la participació de músics i cantants amb qui va tenir relació al llarg d’una vida entregada al jazz, el blues i el rock.

Serà a partir d’aquest mes de setembre el Festival de Jazz i Blues Joan Josep Ribas Txespi. El Ple de l’Ajuntament de Calella ha acordat rebatejar el certamen musical de la Festa Major de La Minerva incorporant-hi el nom de qui en va ser el creador i coordinador des de la primera edició.

La seva mort, el passat mes d’abril, va deixar un buit important en el món de la música. Era un melòman, entregat a popularitzar el jazz i el blues, també el rock, ja fos a través de festivals que ell mateix organitzava, i en els quals donava l’oportunitat a músics i a grups que després trobarien la fama; o en mitjans de comunicació com a periodista musical. Ràdio Calella va ser una de les primeres emissores on va fer divulgació de la cultura musical gràcies al programa Disc Expres.

El tinent d’Alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Calella, Xavier Arnijas, va glossar-ne la seva figura. “En Txespi va ser, encara que sense ser-ne de tot conscient, un gran divulgador i un promotor musical que va ajudar a molts grups a promocionar-se i arribar on són ara. A part de contribuir a la cultura musical dels milers d’oients que el seguien i l’escoltaven fidelment”, va recordar Arnijas, qui va recordar la seva faceta com a representant de la cantant Big Mama.

Arnijas va exposar que, amb motiu de la vint-i-cinquena edició del festival, aquest setembre, nombrosos músics s’han interessat a participar-hi per així poder-li retre homenatge. “Si vinguessin tots els que hi han tingut relació al llarg de la seva vida hauríem de fer un festival de tres dies, i potser encara no hi cabrien”, va admetre el tinent d’Alcaldia de Cultura.

Va apuntar noms com el d’Amadeu Casas, Lluís Coloma, Llibert Fortuny, Laura Simó, la Vella Dixieland o Txell Sust.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Em sap greu haver de matisar les paraules del tinent d’Alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Calella, Sr. Xavier Arnijas, però el cert és que en Txespi no va ser el representant artístic de Big Mama Montse, és a dir, de mi mateixa, si bé va ser un bon amic que sempre em va professar el seu suport i que ocasionalment em va ajudar a fer algun concert, ja que era un bon amic que es preocupava per ajudar… Aquest dijous li retrem un homenatge ben merescut perquè va estimar molt la música i els amics, entre els quals vaig tenir el privilegi i la sort de comptar-m´hi. Salutacions per tothom i ens veiem al Festival! Per molts anys i enhorabona per la decisió de posar el nom de Txespi en memòria de qui va ser un bon amant de la música i una persona amb un gran cor. Big Mama Montse

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat