L’Hospital de Calella crea un equip específic per gestionar la col·locació de catèters vasculars

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha creat un equip d’infermeria especialitzat en la inserció de catèters vasculars. Una nova tècnica que millorarà la seguretat clínica i la qualitat de vida dels pacients reduint els possibles afectes adversos d’altres tractaments. Tant l’Hospital de Calella com el de Blanes, des d’aquest mes de maig compten amb un Equip de Teràpia Intravenosa (ETI) que s’encarrega de la implementació, el seguiment i el manteniment dels catèters per a tractaments de mitja i llarga durada. Des que es va iniciar aquest programa a principis de maig ja s’han col·locat més d’una quinzena de catèters.

Des de la Corporació exposen que els nous equips treballaran en dues tipologies de catèters, els centrals d’inserció perifèrica i els de línia mitjana. Segons, Roser Ferrer, infermera que ha liderat el projecte, en tots dos casos s’ajudarà a millorar la qualitat de vida dels pacients perquè no caldrà realitzar-los tantes puncions.

És molt més que una via. És un catèter de via llarga per tractaments de llarga durada, i també per tractaments oncològics. Un pacient amb quimioteràpia i que abans els hi posaven un portacat, i hi havien de passar per quiròfan, ara estalviem la intervenció i li posem tot a través del catèter.

Cada equip està format per dues infermeres especialitzades en aquest àmbit. En tots els casos, la implantació es fa amb l’ajut d’un ecògraf que permet als professionals trobar amb facilitat l’accés a la via intravenosa més profunda que ajudi a reduir el risc de complicacions com pot ser una infecció. Maria Rosa Brutau és infermera de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i també ha liderat i coordinat el projecte.

La pràctica de la infermera sempre ha sigut punxar per palpació o visió. Ara ho hem canviat, ens guiem per un ecògraf que ens diu on és la vena, quina mida té… Va molt millor perquè evitem induir-lo en una vena petita i més fràgil on podem crear una infecció.

La posada en funcionament d’aquesta tècnica beneficia tant als pacients d’hospitalització, com als oncològics de l’Hospital de Dia, on es porten a terme els tractaments de llarga durada i també proporciona una millor satisfacció entre els professionals perquè no han de fer tantes puncions.

Recupera l’entrevista al programa La Ciutat:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *