Llibres per reivindicar el dia de la Dona (i fer-ho tot l’any)

Molta feina feta, però encara molta per fer. El 8M es reivindica des de molts àmbits i avui ho fem també a través de la paraula escrita. L’allau de llibres d’assaig i novel·les feministes pel Dia de la Dona Treballadora és la demostració d’un canvi de paradigma i l’aposta de les editorials pels llibres de gènere. En motiu d’aquest dia us oferim avui algunes de les propostes a l’abast de qualsevol per continuar aprenent en aquesta matèria. Hem demanat recomanacions a les llibreteres de La Llopa i El Faristol.

Cent dues artistes. La primera recomanació literària per aquest 8M és Cent dues artistes. Un assaig que repassa, exhaustivament, l’activitat de les dones artistes a Catalunya des del segles XIX fins a l’actualitat i en reprodueix gràficament les seves obres més destacades. Un recull que conté presència calellenca i és que entre aquestes 102 artistes es troba Dominica Sánchez, artista reconeguda mundialment.

Pioneres. 1850-1960. Pioneres és la històries de les dones i els homes, per més que dels segons s’hagi divulgat i de les primeres escamotejat. Aquest llibre ens explica la història del món contemporani posant el focus en l’experiència femenina, en un segle on la dona ha revolucionat els rols previs, canviant profundament el seu paper en la major part del món fins l’arribada de la segona onada del feminisme.

La rivalitat femenina. En paral·lel a la guerra amb el patriarcat s’està duent a terme una nova batalla entre les dones. Aquí és on posa el focus el llibre “La rivalitat femenina”. On detalla la pugna entre amigues, col·legues de feina o familiars, per l’exit, pel seu aspecte, per una idea determinada del que és la maternitat o la parella. La rivalitat femenina no és un mite ni ha estat abolida per la darrera onada feminista, si no que és una competència i una ambició mal encaixades. Les autores del llibre, Elisabeth Cadoche i Anne de Montarlot, revelen en aquesta obra com aquesta rivalitat es desenvolupa en tots els cercles relacionals. També ens ajudaran a entre les seves arrels històriques, psicològiques i biològiques.

“Vindicación de los derechos de la mujer“. Aquesta obra constitueix un dels pilars fonamentals de la teoria feminista contemporània. Escrita l’any 1792 per Mary Wollstonecraft, aborda la inclusió de la dona en els principis universals de la Il·lustració, així com l’aplicació del principi d’igualtat, l’educació i l’emancipació dels prejudicis.

Aliades. El llibre de la periodista Txell Feixas, narra com es va crear un equip de bàsquet femení al camp de refugiat de Xatila, on malvieuen 40.000 persones. Majdi, un carasmitc pintor palestí va crear l’equip per apartar les noies d’un destí dramàtic que sempre comença am bun matrimoni infantil forçat i les condueix sense remei a un espiral de drogues, maltractaments i crims d’honor.

El feminisme és per a tothom. Què és el feminisme? “Dit de manera senzilla, el feminisme és un moviment que vol posar fi al sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.” Així comença “El feminisme és per a tothom”, una introducció breu i accessible, on Bell Hooks exposa la naturalesa del feminisme i la seva promesa positiva d’eliminar el sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.

Contes de bona nit per a nenes rebels. En aquest llibre il·lustrat descobrirem la nova generació de noies que canviaran el món. Les lectores gaudiran de les històries de noies tan conegudes com Greta Thunberg, Bindi Irwin, Taylor Swift, i Zendaya, però també viatjaran a diferents indrets amb autèntiques joves promeses, com la navegant holandesa Laura Dekker, la cantant jamaicana de reggae Koffe i l’activista per a la conservació de l’Amazones Helena Gualinga.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *