Preacord per a la segona fase d’actualització dels sous dels treballadors municipals

A l’espera de tancar uns serrells menors i rubricar l’acord, Ajuntament i sindicats han pactat els col·lectius que integraran el segon grup d’empleats municipals per qui es continuarà amb el procés d’actualització de sous. Els primers van ser els agents de la Policia Local i els empleats de la Brigada Municipal. Se n’hi afegiran una cinquantena més: els empleats que tenen categories laborals inferiors – grups AP i C2 –, tot l’equip de Serveis Socials i els caps de les àrees de Secretaria, Intervenció i Recursos Humans. La mesa de negociació ha pactat que es faci efectiva quan es liquidi el pressupost del 2022 i es conegui quina és la disponibilitat de crèdit per afrontar l’increment que hi haurà en el capítol de personal, d’aproximadament uns 150.000 euros, segons càlculs estimatius.

La segona de les tres fases en què s’ha de fer l’actualització dels salaris dels empleats públics està al caure. L’ara preacord de la mesa de negociació engloba una cinquantena de llocs de treballs, tal com ha avançat el responsable d’administració local de la UGT al Maresme, Angel Caparrós, del sindicat majoritari a la plantilla de l’Ajuntament de Calella.

La segona fase ja estaria preacordada, a l’espera que s’aprovi quan es liquidi el pressupost del 2022 i es conegui quina és la disponibilitat de crèdit. Afectaria uns 50-53 llocs de treball – a la primera van ser uns noranta empleats –, quedant un romanent de 35 treballadors, que entraran a la tercera i última fase.

L’acord haurà de ser ratificat pel Ple Municipal, entre els mesos d’abril i maig, i implicarà un augment de la despesa de personal de l’Ajuntament de Calella que s’estima d’uns 150.000 euros.

Des del sindicat s’explica que la inclusió dels tres caps de departament a la segona fase ha estat una condició imposada pel Govern Municipal. El sindicat recalca que no s’ajusta al seu criteri però que l’han acceptat en el marc de la negociació.

Els primers sorpresos vam ser nosaltres. Com és possible que qui emet informes contraris a la legalitat de l’acord, accepta entrar en la segona fase com qualsevol altre empleat. Però això és fruit de la negociació. No ho vam entendre i per això vam demanar els motius pels quals s’incloïen aquests llocs de treball en aquesta segona fase, perquè no s’adequen als criteris que nosaltres sempre hem defensat: grups de classificació inferiors i col·lectius. No responen a aquests criteris.

Caparrós entén i comparteix el malestar de part de la plantilla municipal que esperava que l’actualització salarial es fes efectiva des d’1 de gener del 2023, i que finalment s’ha endarrerit més d’un trimestre i no tindrà caràcter retroactiu, com plantejava la part sindical.

En som plenament conscients, però no tenim cap altre opció. El fet d’haver d’executar els resultats d’una valoració de llocs de treball en fases provoca que una part d’empleats no estiguin satisfets. És caixa o faixa. Hem de mirar pel col·lectiu, i davant l’opció d’això o no res, acceptem el que tenim. Evidentment, els que entrin en l’última tindran un desfasament d’entre 17 i 18 mesos respecte els primers que han començat a rebre les retrubucions.

El procés d’implantació dels resultats de la valoració de llocs de treball culminarà el 2024, cobrint el 100% de la plantilla municipal, amb un increment de la despesa de personal que puja a 460.000 euros.

Quan es va tancar la valoració i es van pactar les tres fases, l’acord de la mesa de negociació explicita que el gener del 2024 hauria d’estar enllestit i tothom ho hauria d’haver cobrat. Nosaltres esperem que, si hi ha disponibilitat de crèdit, els terminis es puguin escurçar. Però això dependrà de l’economia de l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Calella va donar llum verda a la posada al dia dels sous de la plantilla municipal l’octubre del 2022, i per acord de totes les forces polítiques. No s’havien tocat en 16 anys, més enllà de l’actualització automàtica per l’encariment del nivell de vida que marca l’IPC. La VLT es va començar a implantar llavors en un total de 28 llocs de treball, que impliquen 97 empleats públics. En aquesta segona fase, en seran una cinquantena més, quedant per la tercera i última un grup de 35 empleats municipals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *