Lluís Pla (Banys Lluís): “L’Ajuntament de Sant Pol de Mar ho hagués pogut aturar”

Els accessos al restaurant han estat precintats per ordre judicial. Foto: Banys Lluís.

L’emblemàtic restaurant santpolenc Banys Lluís ha hagut de tancar aquesta setmana per una ordre judicial de tancament forçós per manca de la corresponent llicència d’activitat. Una situació que s’arrossega de fa temps i que es vincula amb el fet que tampoc se’ls ha renovat el permís d’ocupació del litoral per part de Costes; una circumstàncies que la propietat del negoci havia anat allargant presentant recursos. Lluís Pla ha reconegut a Ràdio Calella TV que esperaven aquest final, però no ara. Els ha agafat per sorpresa enmig de la temporada d’estiu, quan s’havien preparat per treballar complint amb les noves mesures de seguretat anti-covid-19. Aquesta mateixa setmana compartien un escrit a les xarxes socials molt crític amb la gestió que de tot l’assumpte n’han fet els reponsables de l’Ajuntament de Sant Pol de Mar de qui, segons exposen, esperaven haver rebut més suport.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Pla ha reconegut que l’ordre de tancament es vincula a l’expedient municipal per falta de la llicència d’activitat. Però posa de manifest que, malgrat això, sí se’ls han donat altres permisos, tant de l’Ajuntament com de del departament estatal de Costes.

Ens han tancat per no tenir la llicència d’activitat. L’hem demanat, però quan nosaltres vam obrir no es necessitava. Ho hem fet més de 4 vegades a partir del 2006-2007 i sempre se’ns ha negat (…) Aquí hem tingut discoteca i hem hem fet obres, amb els permissos de l’Ajuntament i de Costes.

Pla ha assegurat que l’Ajuntament de Sant Pol de Mar –l’actual Govern Municipal i l’anterior– hauria pogut ajudar-los a mantenir el restaurant obert o, com a mínim, paralitzar el procés. Explica que el seu advocat li havia parlat que hi havia fórmules administratives però que el consistori mai va voler executar-les.

Si haguessin volgut, si haguessin tingut interès, ho haguessin pogut aturar. Això arrenca de l’antic Ajuntament i els d’ara s’ho han trobat, però en comptes de frenar-ho ho han acabat accelerat. El primer que van fer quan van entrar va ser firmar el meu tancament (…) El meu advocat em va dir que es podia fer un permís especial, però no volen (…) Tiren pilotes fora. Diuen que això és la Generalitat, Costes d’Espanya… Ells mai.

Des de l’Ajuntament de Sant Pol de Mar s’ha emès un comunicat en el qual s’explica que l’any 2013 es va fer el primer requeriment a la propietat del restaurant perquè “no podia funcionar sense la concessió administrativa d’ocupació del domini públic marítim terrestre” i, en conseqüència, de la preceptiva llicència municipal. Que es va fer un segon requeriment el 2018 –amb la controvertida nova Llei de Costes en vigor i amb la petició de renovació en tràmit– i que, en no presentar-se, l’octubre del 2019, es va resoldre l’expedient i es va ordenar el cessament de l’activitat.

El propietari dels Banys Lluís ha indicat que la renovació de la concessió es va demanar a Costes de l’Estat l’any 2013 i que, en certa mesura, els havia tranquil·litzat que se’ls digués que no seria el detonant d’un futur tancament.

L’última reunió que vam tenir amb Costes d’Espanya ens van dir: “Nosotros no os vamos a enviar las máquinas, nosotros no os vamos a echar, van a ser los vuestros”. Llavors no ho vaig entendre, ara sí. Ells ja sabien el procediment que farien els altres i que em tancarien per la llicència d’activitat.

Lluís Pla ha avançat que tenen la intenció de presentar recurs i esgotar totes les vies legals possibles per poder reobrir el restaurant, encara que no hi confia. Diu en tot cas que seria un procés llarg i que, de moment, han optat per buidar-lo i centrar-se en els altres dos establiments que tenen a Sant Pol de Mar.

No puc tenir el restaurant tancat durant dos anys perquè me’l desvalissaran (…) Actualment l’estem buidant i guardant-ho tot en un magatzem, i la gent la derivem als altres dos restaurants que tenim: al Club Nàutic i a l’entrada de Sant Pol de Mar.

El restaurador lamenta que el tancament no només afecti a la seva família, a un negoci de gent de Sant Pol de Mar de més de 100 anys d’història, sinó també a les famílies dels 20 treballadors que tenen i als productors de la zona a qui compren els productes per elaborar els plats que serveixen als clients.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *