L’Oficina del Consumidor de Calella adverteix dels canvis i els efectes del nou bo social elèctric

Es va aprovar el passat mes d’octubre i modifica les condicions d’accés a la bonificació en la factura de la llum, que ara es pot sol·licitar directament a les companyies elèctriques –Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, etc– i que estan obligades a concedir-les. Amb tot, des dels organismes de defensa del consumidor i també els Serveis Socials municipals s’explica quin és el procediment i la documentació que es necessita per demanar els descomptes, que van del 25% al 50%, en els casos de més vulnerabilitat. També els actuals beneficiaris del bo social elèctric hauran de tornar a acreditar que reuneixen les condicions estipulades.

L’advocat de l’Oficina del Consumidor de l’Ajuntament de Calella ha explicat que el descompte s’aplica tant a la potència elèctrica contractada com al consum. I ha detallat quins són els perfils de clients que poden sol·licitar el bo social.

“Pensionistes que perceben la pensió mínima, famílies nombroses i després, el criteri econòmics, aquells que cobrin igual o menys que l’IMPREM, que és un indicador que s’estableix anualment i que fixa la quantitat mínima que cada persona pot ingressar a casa. Aproximadament 11.000 euros l’any”, ha explicat Oriol Contreras en una entrevista al programa La Ciutat.

En base a la situació econòmica de les famílies, s’estableixen tres graus de vulnerabilitat i els descomptes als que es poden acollir: els vulnerables tenen accés a una bonificació del 25%; els vulnerables severs, del 40%; i consumidor en risc d’exclusió social, del 50%. Sempre s’ha d’acreditar la condició.

Amb tot, l’advocat de consum adverteix que la regulació estatal condiciona les bonificacions al grau màxim de vulnerabilitat al fet que les administracions locals assumeixin la meitat del descompte. Un factor que afegeix pressió a les finances municipals.

“Aquest tercer tipus de consumidor, que és el que necessita més ajut i per això se li descompta el 50%, està condicionat a que la meitat ho sufragui l’Ajuntament. Els ajuntaments no n’estan obligats però si vol que el ciutadà es beneficiï del 50% de descompte, tu has de pagar-ne la meitat”, ha explicat Contreras.

La nova regulació del bo social elèctric té un període d’adaptació de sis mesos, fins el 10 d’abril del 2018.

Es calcula que a Catalunya hi ha actualment 224.000 persones que se n’estan beneficiant.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *