Marxar del restaurant amb el tàper serà una realitat

Una nova llei del Parlament de Catalunya obligarà als restaurants a disposar d’envasos de plàstic biodegradable per endur-te el que no t’acabis del plat. És un dels aspectes que recull la nova llei que s’està tramitant per lluitar contra el malbaratament alimentari i que espera quantificar-ne el cost.

La nova llei afecta a restaurants i hotels, que estaran obligats a tenir tàpers a disposició i informar-ne als clients, tan verbalment com per escrit a les cartes. Aquells locals que incompleixin aquesta nova norma, estaran cometent una infracció lleu que pot comportar una sanció de fins a 2.000 euros.
Raúl Moreno, diputat socialista al Parlament de Catalunya i impulsor de la proposta, ha explicat a Ràdio Calella Televisió un dels principals objectius d’aquesta llei és recuperar el valor dels aliments.

S’ha perdut aquest valor dels propis aliments i ha fet que la nostra societat comenci a malbaratar aliments de manera molt exagerada i això té conseqüències socials, econòmiques i mediambientals… i considerem i hem considerat des del Parlament de Catalunya que estem en condicions de poder tirar endavant una llei, per intentar reduir el malbaratament alimentari en tots els sectors de la cadena alimentària.

A Catalunya es malbaraten 262.000 tones d’aliments, uns 35 quilos per català a l’any. Es computa el menjar que es perd o es llença al llarg de tota la cadena alimentària, és a dir, des del camp a les llars. Segons dades de la Comissió Europea, Espanya ocupa el setè lloc quant a malbaratament d’aliments. On es produeix més aquest fet és a les llars. Les famílies són les principals responsables del malbaratament alimentari per sobre dels restaurants.

A les famílies i aquesta a més és la part més complicada a la que podem actuar com administració pública perquè no podem posar a cadascú una persona que controli quin malbaratament s’està fent. Però sí, que indirectament es poden fer altres mesures que també contempla la llei que esperem que amb aquestes la gent acabi prenent consciència. És veritat que una llei no canviarà la manera de ser de la gent. Tenim unes maneres de consumir molt determinades, però sí que és veritat que hem de començar a posar uns elements que ens facin reflexionar sobre el que estem fent no és un consum responsable des del punt de vista de les necessitats personals i també de la nostra relació amb el medi ambient.

La proposició de llei també afectarà els banquets de casaments, batejos o comunions. En aquells que hi hagi més de 100 assistents, el restaurant o el servei de càtering haurà de facilitar que les persones que paguin la factura es puguin endur el que hagi sobrat. Els envasos de plàstic, que seran gratuïts, hauran d’estar fets de materials biodegradables i reutilitzables per no causar problemes mediambientals.

La llei també contempla que empreses i restaurants tinguin acords amb organitzacions del tercer sector que s’encarreguin de la recollida i reutilització dels excedents. Aquesta acció pot comportar incentius fiscals a les empreses que realitzin les donacions d’aliments. Els supermercats per exemple, hauran de destinar els aliments que no vulguin, en data de consum preferent, a ONGs.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *