Mesures excepcionals davant d’una sequera “sense precedents”

Font de la Plaça de l’Església (Foto d’arxiu)

Calella és una de les 224 poblacions catalanes afectades per les mesures del nou decret d’excepcionalitat per la situació de sequera que afecta Catalunya després de 29 mesos sense pluges abundants. Corresponen a les àrees geogràfiques que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga, un àmbit on hi resideixen gairebé sis milions de persones. Es limiten els consums d’aigua per a usos industrials i ramaders, també per a usos lúdics, amb l’objectiu de garantir l’aigua de beure. Ho ha dit la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, a El matí de Catalunya Ràdio.

El nou episodi d’excepcionalitat comporta la reducció dels consums tenint en compte que el volum de reserves està en un nivell molt baix, del 28%, i que hi podria haver problemes de desabastament furut. La consellera Jordà ha aclarit quines són les principals mesures del decretat que ha aprovat l’ACA.

En excepcionalitat passem les restriccions al 15% en la indústria i el 40% a l’agricultura; prohibeix omplir piscines o el reg particular, que es pot fer amb gota a gota; tampoc es pot utilitzar aigua potable per a la neteja de carrers… Com totes les accions que es plantegen intentem salvar al màxim l’aigua de beure.

En situació d’excepcionalitat, s’estableix una reducció de la dotació d’aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials. El consum per a usos lúdics s’escapça també un 15% i només es permet aplicar el reg de supervivència. A nivell públic, es prohibeix netejar els carrers amb aigua potable i omplir, de forma total o parcial, fonts ornamentals o altres elements d’ús estètic.

El paquet de mesures d’aquest nou escenari entrarà en vigor un cop s’hagi publicat al DOGC, aquesta mateixa setmana.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha compartit una anàlisi preocupant per l’actual situació de sequera. Diu que fa més de dos anys que, a Catalunya, no plou com caldria.

Estem en una sequera sense precedents. De fet, portem 29 mesos que no plou com caldria. El 2018 quedava circumscrit en 20 mesos. Òbviament, el Govern i l’ACA va activar ja el pla de sequera l’octubre del 2021 perquè podem dir sense por a equivocar-nos que d’ençà del Glòria no ha tornar a ploure mai més com hauria de fer-ho. Per trobar registres pluviomètrics tan desastrosos com els actuals ens hauríem de remuntar a principis del segle passat, el 1905.

L’estat d’excepcionalitat és el quart escenari d’acció contra la sequera d’un total de cinc. “Passem del semàfor groc de l’estat d’alerta, al taronja”, explicava Jordà ahir en roda de premsa d’una forma gràfica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *