Multitudinària Romeria de Calella a Montserrat

La Parròquia de Calella ultima els preparatius del tradicional desplaçament a Montserrat per la diada de Tots Sants, que enguany tornarà a ser multitudinari. De fet, de totes les Romeries que es fan des d’arreu de Catalunya, la d’aquí és segurament la que mobilitza més gent. S’han reservat 120 espais d’allotjament amb capacitat per a mig miler de persones, a les que s’hi sumaran els calellencs i calellenques que pujaran a la muntanya màgica l’1 de novembre. Amb els diferents autocars que s’han contractat, en seran 150 més, aproximadament. El programa inclou els actes tradicionals litúrgics, com la celebració de les vespres, l’anada als Degotalls per fer-hi l’ofrena floral o la recepció del Pare Abat a la Basílica de la Vetlla de Santa Maria, a la que hi acostumen a assistir les autoritats. També la participació a la Missa Conventual de l’1 de novembre, diada de Tots Sants, i la posterior trobada amb l’abadessa del monestir de Sant Benet. Però també hi ha alguna novetat que Maria Pilar Navarro i Mireia Gras, de la Junta de la Romeria, han avançat aquest matí al programa La Ciutat.

Una de les novetats s’adreça als més petits de la Romeria: una gimcana fotogràfica per descobrir alguns dels llocs més emblemàtics de Montserrat. Es farà el dissabte 29 d’octubre. S’hi podrà participar en grups de 3 a 6 persones, i el repte consistirà en localitzar els espais que es proposaran –s’entregaran fotografies i un planell– i fer-s’hi una selfie. El dilluns 31 d’octubre es farà l’entrega d’obsequis.

Des de la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau, també es proposa col·laborar amb el recull fotogràfic de la Romeria d’aquest any, enviant imatges de l’estada a juntaromeriacalella@gmail.com.

Se celebrarà l’edició número 94 del desplaçament dels calellencs i calellenques a la muntanya màgica. Una cita important que va més enllà del fet religiós i de recolliment, havent-se convertit en un pretext per fer comunitat i activitats a la natura. Per això, les excursions i sortides pels entorns de Montserrat no fallen en l’agenda de molts famílies i colles d’amics que hi fan estada.

Enguany coincideix amb el 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Moreneta. Així ho explica mossèn Cinto Busquet, rector de la Parròquia de Calella en el fulletó informatiu de la Romeria: “En plena dictadura franquista, fou el primer acte popular d’afirmació de la identitat catalana al voltant de la devoció a la Mare de Déu en la nostra llengua i segons les nostres tradicions”.

Maria Pilar Navarro, de la Junta de la Romeria, n’ha parlat aquest matí al programa La Ciutat:

Després de la Guerra Civil, quan els monjos van poder tornar a Montserrat, es va proposar crear un cambril per instal·lari la imatge de la Moreneta. Qui havia pogut conservar joies d’or i plata, els van donar per fer el tron que ara veiem.

Podeu consultar el programa de la Romeria de Calella al portal de la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau. S’hi troba a faltar la castanyada que, com han explicat Navarro i Gras aquest matí a La Ciutat, s’ha deixat de fer pel cost que tenia.

? Divendres 28 d’octubre
10.00h Sortida en autocar des de Calella
18.00h Acollida dels romeus de Calella a la Basílica
18.15h Participació dels romeus al Rosari i a Vespre

? Dissabte 29 d’octubre
12.15h Anada als Degotalls i ofrena floral

? Diumenge 30 d’octubre
11.00h Missa pels difunts de Calella a la Capella de la Dolorosa del Viacrucis Monumental
18.45h Participació a la pregària de Vespres
19.10h Salutació del Pare Abat als romeus a la Basílica Vetlla de Santa Maria de la Romeria de Calella

? Dimarts 1 de novembre
11.00h Participació de la Romeria a la Missa Conventual
12.00h Salve i Virolai
12.15h Trobada dels romeus amb maria del Mar Albajar, abadessa del monestir de Sant Benet, a la Basílica
13.15h Comiat de la Romeria al Cambrils

? Dimecres 2 de novembre
10.00h Deixar les cel·les
12.30h Retorn dels qui han pujat amb autocar

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *