Apropa’t al món de l’òpera amb Rosa Maria Carbonell

La biblioteca municipal de Can Salvador de la Plaça programa una nova temporada de les Trobades d’Òpera amb la periodista i divulgadora musical Rosa Maria Carbonell. Es faran sessions mensuals a l’Auditori de Can Saleta, d’octubre a maig, que permetran conèixer obres singulars de compositors clàssics. La primera es farà aquest divendres 28 d’octubre (18.30h) i tractarà sobre el “Rèquiem” de Verdi.

La Missa de Rèquiem és una de les obres més importants del període en què Giuseppe Verdi va estar retirat de la composició operística després del gran èxit d’Aida. Es tracta d’una peça sacra, estrenada l’any 1874, que el mestre italià va concloure poc després al fil de la mort del seu compatriota Alessandro Manzoni.

Tot i tractar-se d’una música de difunts, l’obra de Verdi desprèn la força i la intensitat que són pròpies de les seves partitures. D’aquí que sigui una de les escollides per a la temporada 2022-2023 de les Trobades d’Òpera, tal com ha comentat Rosa Maria Carbonell.

La majoria de rèquiems són tristos, bellíssims però tristos, però aquest és tan potent, té tanta força i intensitat, que veritablement sembla que estiguis davant una òpera. És una composició esfereïdora, en cap cas una música de recolliment (…) Per aquesta ocasió, el combinaré amb fragments del rèquiem de ballet, que no és molt habitual, però té parts molt interessants. Un fragment dirigit pel mestre Baremboin. Sobretot per la força i l’energia que transmet Verdi en cadascuna de les seves obres.

La proposta de Carbonell és fer un recorregut pels fragments més importants de les composicions seleccionades.

La dinàmica de les sessions consistirà en concentrar les tres hores d’una òpera en tan sols una hora i mitja, recollint les parts més rellevants o boniques de l’òpera. M’ajudo de recursos audiovisuals i els vaig explicant de la manera més didàctica i amena possible.

Per aquesta temporada, s’ha fet una tria d’òperes i peces de Verdi, Rossini, Donizetti o Bizet, algunes poc conegudes, però amb una característica que les defineix a totes.

No hi ha un fil conductor de les trobades, però sí vaig proposar que una part de les òperes fossin alegres. Tenim El compte Ory de Gioacchino Rossini, que és una delícia d’alegria total; Don Pasquale de Gaetano Donizetti; i algunes composicions diferents que no hem tractat mai com la russa Eugene Oneguin de de Piotr Ilitx Txaikovski, que és preciosa, Els pescadors de perles de Georges Bizet, que és poc coneguda però deliciosa; entre d’altres.

Les Trobades d’Òpera es faran a l’Auditori de Can Saleta, l’últim divendres de mes entre octubre i maig. Són sessions gratuïtes però cal fer inscripció prèvia per assistir-hi, omplint el formulari que trobareu al bloc de l’equipament cultural.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *