Neix una nova associació per protegir el patrimoni històric de Calella

edifici protegit

Calella té 55 cases protegides en diferents categories. Moltes d’elles suposen una gran despesa pels seus propietaris i acaben malmeses o en el pitjor dels casos abandonades. Amb l’objectiu de protegir-les i conservar-les neix l’associació Amics del patrimoni històric de Calella, una entitat cultural sense ànim de lucre que han impulsat un grup de calellencs. El seu objectiu és vetllar i treballar per la preservació, conservació i difusió del patrimoni cultural de Calella. Aquest matí pel programa La Ciutat ha passat un dels seus impulsors en Xavier Gamell, qui ha avançat que proposaran a l’ajuntament una modificació del catàleg del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).

Ho argumenten assegurant que s’han trobat errors en les fitxes d’edificis protegits i també per la falta de concreció en altres, que es deixen de detallar part o elements desprotegits. Consideren que després de 15 anys del POUM, la ciutat ha canviat força i amb ella els criteris de protecció i conversació del patrimoni històric. Ho ha explicat Xavier Gamell, impulsor de l’entitat.

Amb quinze anys han passat ajuntaments de tot colors, i sempre s’ha ignorat aquesta normativa. A més, condiciona en bé i en dolent al propietari que li cataloguen la casa, perquè no l’ajuden i el deixen sol i les cases es deterioren i és una de les coses que ens preocupaven i un motiu pel qual naixem. No estem aquí per fer política, estem per vetllar pel patrimoni.

Una associació que treballarà des del voluntariat per elaborar un inventari detallat de tots els edificis, espais històrics, espais naturals i també d’aquells elements arquitectònics catalogats que estiguin en mal estat i corrin perill greu de deteriorament. Amics del patrimoni històric de Calella també vol fer de nexe entre l’administració i els propietaris de cases protegides, per vetllar per la seva conservació i poder obtenir ajudes pels propietaris, com una rebaixa de l’IBI.

Un dels altres objectius amb els quals neix aquesta nova entitat és per fer un seguiment de la gestió del consistori referent a tot el que estigui relacionat amb el patrimoni local. També volen promoure la difusió del patrimoni que es conserva als Museus i a l’arxiu Històric Municipal. Així com proposar uns criteris clars en les diferents zones del centre històric a l’hora d’aplicar colors i materials en les façanes.

El que plantegem és elaborar un nou catàleg perquè ara han canviat els criteris a l’hora de preservar. Ja no s’apliquen només en una casa, ara s’apliquen aquests criteris en el conjunt dels carrers, barris… com? Doncs detallant amb els colors que s’han de pintar, mantenir la imatge de les façanes…

La presentació de l’associació al públic es farà el pròxim divendres 24 de gener a les 19 h a la Cooperativa l’Amistat. Aquells que estiguin interessats a adherir-se a l’entitat o demanar informació poden enviar un correu electrònic a amicsphc@gmail.com.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *