L’Ajuntament de Calella es pronuncia en contra de les resolucions de la JEC sobre Torra i Junqueras

Sessió extraordinària i convocada d’urgència per donar resposta a les resolucions de la Junta Electoral Central sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la retirada de la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. El Ple Municipal va sotmetre a votació la moció presentada per Junts per Calella, Esquerra i la CUP, que va rebre també el suport de Calella en Comú. El PSC es va abstenir en la votació per l’ús d’expressions com “repressió” o “persecució” en l’exposició de motius de la proposta, tal com va exposar Josep Torres, i també pel fet que doni per feta la nul·la separació de poders a l’Estat espanyol.

Amb l’aprovació d’aquesta moció, l’Ajuntament de Calella se suma a la llista de consistoris, institucions i organitzacions que s’han alçat en contra de la decisió de la Junta Electoral Central que el passat 3 de gener va acordar inhabilitar el president Torra per una condemna que no és ferma. El mateix dia anunciava que s’havia de retirar la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras, en contra de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que li reconeix la immunitat.

Els portaveus dels grups municipals de Junts per Calella, Esquerra i la CUP, van repartir-se la lectura de la moció que, entre d’altres, denuncia la persecució de l’independentisme, reclama una solució política al conflicte i la llibertat dels presos i exiliats.

Marc Buch (JxCalella): “Aquestes dues resolucions d’un òrgan administratiu depenent de l’Estat espanyol s’afegeixen a la llarga llista d’electes i institucions del país que pateixen persecució per part d’instàncies administratives i judicials de l’Estat pel sol fet de defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Els ajuntaments catalans i els seus electes també la patim i hem estat al costat de les nostres institucions en la denúncia de la persecució judicial i per trobar una solució política al procés.
Xavier Ponsdomènech (ERC): “S’ha de posar fi a la repressió, la judicialització i la persecució d’electes representants de la societat civil perquè, a més de no aportar solucions, allunyen l’acord polític”.
Núria Freixas (CUP): “Reclamar la posada en llibertat dels presos i les preses polítiques i el lliure retorn dels exiliats i exiliades i la plena garantia en l’exercici dels drets civils dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

Els tres regidors de Calella en Comú van sumar-se als partits independentistes donant suport a la moció; mentre que els dos regidors del PSC van votar abstenció. Josep Torres va explicar que el seu posicionament està determinat, d’una banda, per la defensa que sempre han fet els socialistes de la legalitat i que en aquest cas és l’Estatut de Catalunya i la Llei de la Presidència de la Generalitat -que determinen que només es pot cessar el president en cas de sentència ferma- i alhora la justícia europea. Amb tot, Torres reconeixia que la moció posa en dubte l’essència de la democràcia i l’Estat de dret a Espanya i que, davant d’això, el seu vot no podia ser favorable.

No compartim el terme persecució, ni persecució judicial ni repressió perquè són elements generalistes que desvirtuen el que és Espanya. No és només això, n’hi pot haver una part però n’hi ha una altra progressista a l’Estat que quan posem aquestes expressions sobre la taula, la desvirtuem.

El portaveu socialista va fer una última crida al diàleg i al consens “des del respecte a la llei” per trobar una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

El regidor de Cs, Guillermo Gomis, va excusar la seva assistència a la sessió plenària convocada amb caràcter extraordinari i d’urgència.

Nova enganxada entre Candini i Freixas

El debat de la moció en defensa de Torra i Junqueras va donar peu a presenciar una nova picabaralla entre la regidora de la CUP, Núria Freixas, i l’alcaldessa Candini, a qui va retreure que promogui una proposta política d’aquestes característiques però alhora lideri un govern amb la complicitat del bloc del 155. Freixas va tornar a donar per fet el pacte amb el regidor de Cs, Guillermo Gomis.

Des de la CUP es va reclamar valentia i coherència a Junts per Calella en la defensa dels drets socials i polítics de Catalunya, i fer-ho amb gestos clars i desobeint, si cal. La regidora Núria Freixas va retreure a l’alcaldessa que es promoguin mocions però no s’actuï en conseqüència.

Avui, senyora Candini, votarà al costat de la CUP i no de Cs o PSC. Calella podria tenir un govern independentista al qual nosaltres estariem disposats a donar suport. De ben segur que amb 40 anys d’experiència política ho sap. Faci l’esforç i sigui valenta. Avui ens lamenten juntes però demà seguirà governant amb el 155 (…) Sinó prenem consciència, sobretot vostè alcaldessa, l’Ajuntament mai avançarà d’acord amb la independència de Catalunya. Calella estarà supeditada als interessos del PSC i de Cs.

La intervenció de la regidora cupaire va crispar l’alcaldessa, Montserrat Candini, que li va reprovar que utilitzi un to “beligerant” i vulgui “donar lliçons” sobre com s’ha de defensar el país. Candini va aprofitar també per negar una vegada més que hi hagi cap acord amb Cs i va demanar a la CUP que no alimenti les “fake news”.

De lliçons les mínimes. Tinc dues querelles, una com molts alcaldes i la segona per delicte d’odi, i estan en ferm encara. Veig que riuen els seus companys. Amb les seves intervencions sembla que acabi donant lliçons sobre l’ètica de la lluita, però cadascú es sabrà lo seu. Jo vaig trigar molts dies a despenjar la bandera, molts; no parli tant de desobeir perquè l’alcaldia de Berga no va trigar tants dies (…) Amb Cs no tenim cap tipus pacte, m’agradaria creu que no contribueix a les ’fake news’. Ho dic perquè consti en acta. M’agradaria creure que no facilita les ’fake news’.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *