Nou pas enrere: torna el confinament comarcal a partir d’aquest divendres

Imatge d’arxiu
Imatge d’arxiu

L’augment dels contagis per la variant britànica i la creixent pressió hospitalària, que ens situa enmig de la quarta onada, han desencadenat el nou pas enrere en les restriccions que entraran en vigor aquesta mitjanit de dijous a divendres. El Procicat ha decidit tornar al confinament comarcal, també per als grups bombolla. La mesura serà d’obligat compliment tots els dies de la setmana, de dilluns a diumenge, i fins el 19 d’abril. Hi ha la reserva de prendre noves decisions en funció de l’evolució de la pandèmia.

A partir d’aquesta mitjanit, no es podrà sortir del Maresme. Ni per desplaçaments amb el grup bombolla, que sí estava permès fins ara. La mesura es va anunciar ahir en roda de premsa i estarà vigent fins el 19 d’abril, com a mínim. La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, explicava que l’augment dels contagis que s’apunta de fa dies –i el que s’espera com a conseqüència de la Setmana Santa–, però sobretot la pressió de llits de crítics, obliga a fer aquest pas enrere

És un creixement que no és assumible pel sistema sanitari, si no es pot contenir. Ens obliga a donar una resposta des d’avui. El Procicat ha aprovat el retorn al confinament comarcal, no permetre les sortides amb bombolla de convivència. És la primera mesura, tot i que seguim analitzant les dades.

Les úniques excepcions seran els desplaçaments fora de la comarca per activitats essencials: anar a treballar, estudiar o una cita mèdica, el retorn a la residència habitual, la cura de persones dependents, les competicions esportives autoritzades i les excursions o colònies dels grups bombolla.

Tenir una reserva d’hotel o una entrada per a un espectacle cultural no dona dret a trencar el confinament comarcal.

La consellera va reforçar el missatge que cal limitar al màxim les interaccions socials per frenar l’alta transmissió de la variant britànica del virus, que ja és la majoritària en els contagis que es registren a Catalunya.

Sempre diem el mateix: limitar al màxim les trobades. Tot allò que surti de la bombolla de convivència és exposar-nos al risc. És posar-ho fàcil al virus per transmetre’s de persona a persona. Tornem a la situació inicial de limitar el nombre de persones que es poden trobar. I malgrat digui o no digui la resolució, la base és reduir les interaccions socials.

A excepció del confinament comarcal, que torna a entrar en vigor, la resta de restriccions continuen com fins ara. És a dir, els horaris de les activitats de restauració, les limitacions d’aforament al comerç o el tancament perimetral de Catalunya.

Pel que fa al toc de queda nocturn, entre les deu de la nit i les sis del matí, aquest quedarà sense efecte quan s’acabi l’Estat d’Alarma, el pròxim diumenge 9 de maig. El Govern català podria seguir regulant-ho, si ho avala el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, explicava ahir que encara no s’ha pres una decisió al respecte, però que aquest hauria de ser el procediment.

Si fos el cas, que l’Estat espanyol decreta ja que no es ratifica i prorroga el decret d’Alarma, si nosaltres consideréssim que hauria d’estar vigent, cosa que no hem pensat, la solució hauria de passar per l’aprovació del TSJC, com en qualsevol restricció d’un dret fonamental.

Interior demana un nou esforç de “dos mesos” per capgirar les dades de la pandèmia, mentre avança la campanya de vacunació.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *