Parlar de la mort i el dol a l’escola

Afrontar la mort com un procés natural i donar eines i recursos als infants perquè aprenguin a gestionar el dol és l’objectiu d’un projecte innovador que s’està posant en pràctica a dues escoles de Calella: l’Escola Pia i el Far. Va a càrrec d’un equip de professionals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que visiten els centres i parlen amb els infants d’I5, 3r i 6è de primària a l’aula. L’objectiu és que entrin a l’adolescència amb una base més sòlida, tenint en compte que es una situació en la que es trobaran en algun moment.

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha incorporat dues escoles de Calella – l’Escola Pia i el Far – al projecte d’acompanyament dels infants en situacions de dol, que s’està desplegant des del 2023 a tot l’Alt Maresme. És una iniciativa de la infermera d’Atenció Domiciliària Integral, Jèssica Galán, que ressalta la importància de parlar sobre la mort – sense tabús – als infants en edats primerenques perquè puguin entrar a l’adolescència amb més recursos per afrontar una situació que, inevitablement, algun dia o altre hauran de viure.

A l’escola no es parla de la mort i encara és un tema tabú, però el final de la vida és un procés natural, pel qual tothom un dia o altre passarà. Per a nosaltres, ha estat molt important donar un enfocament global en aquesta iniciativa, centrant-nos en els infants, i també en un dels seus referents com els mestres.

El projecte es planteja a partir d’una única sessió formativa – que és lliure i opcional – en diferents cursos: I5, 3r i 6è de primària. Amb tot, la premissa és fer-ne un abordatge global, i per tant, extensiva a les famílies i als docents dels centres.

Alguns docents ens han explicat que hi ha situacions que no saben com afrontar perquè ni tan sols en la seva vida personal ho han sabut resoldre, per tant, és molt important que ho expliquin i en siguin conscients, ho treballin i després puguin tenir molts més recursos.

En el cas dels mestres se’ls fa una sessió formativa en la qual se’ls faciliten eines per desplegar davant de preguntes o bé situacions que estiguin vivint els infants i les seves famílies i així poder-los ajudar. Aquesta iniciativa ha rebut un reconeixement per la seva aportació innovadora.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *